Live

MAE anunță noi condiții pentru cei care intră în Polonia și Belgia și pentru tranzitarea Turciei

Data publicării:
Restricții de călătorie impuse de pandemia de coronavirus. Foto: Getty Images

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite că, până pe 17 ianuarie 2021, persoanele care intră din statele membre UE cu avionul sau autocarul în Polonia trebuie să stea 10 zile în carantină. Măsura nu se aplică anumitor categorii. Totodată, autoritățile belgiene au transmis ce persoane sunt exceptate de la prezentarea unui test PCR negativ Covid-19 la intrarea în stat. Persoanele care tranzitează Turcia sunt atenționate că trebuie să prezinte un test negativ la Covid-19.

“Persoanele care sosesc în Republica Polonă în perioada 28 decembrie 2020 – 17 ianuarie 2021, din statele membre UE, inclusiv România, prin intermediul transportului organizat (cu avionul sau autocarul), trebuie să intre în carantină (kwarantanna) la o locație declarată la sosire, pentru o perioadă de 10 zile, cu suportarea cheltuielilor aferente de către persoanele în cauză. Totodată, la intrarea în Republica Polonă, acestea trebuie să comunice autorităților de frontieră adresa la care vor efectua carantina obligatorie, precum şi un număr de telefon de contact, și să se deplaseze imediat la locuința declarată. Perioada de 10 zile de carantină va fi calculată începând cu ziua următoare intrării în acest stat.

Sunt exceptate de la obligativitatea intrării în carantină persoanele care se deplasează în Republica Polonă cu autoturisme personale (până la şapte locuri), persoanele care au fost vaccinate pentru COVID-19, elevii, studenţii, anumite grupuri profesionale (marinari, personal aerian, militari, corp diplomatic, persoane care efectuează deplasări în cadrul activităţilor profesionale şi alte categorii), precum și cetățenii și rezidenții statelor membre UE aflați în tranzit pe teritoriul Republicii Polone”, arată un comunicat de presă.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în perioada menţionată, transportul feroviar internațional de călători este suspendat.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Varșovia: +48 22 628 31 56, +48 22 622 25 70, +48 22 622 25 20, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice: +48 694 486 683.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://www.mae.ro/node/51924, http://varsovia.mae.ro și www.mae.ro și informarea temeinică anterior deplasărilor în străinătate.

Persoanele exceptate de la prezentarea unui test negativ la intrarea în Belgia

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în conformitate cu informațiile suplimentare comunicate public de către autoritățile belgiene, sunt exceptate de la obligativitatea prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 la intrarea pe teritoriul Regatului Belgiei următoarele categorii de persoane care călătoresc dintr-o zonă roșie, inclusiv România:

- persoanele rezidente în Regatul Belgiei;
- persoanele cu vârsta sub 12 ani;
- persoanele care călătoresc pe alte rute decât aeriană sau maritimă și care nu s-au aflat în străinătate mai mult de 48 de ore sau care vor rămâne în Regatul Belgiei pentru maximum 48 de ore;
- persoanele care călătoresc pe cale aeriană și rămân exclusiv în zona de tranzit a aeroportului, fără a intra pe teritoriul belgian.

Cu privire la obligativitatea prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 de către persoanele care nu se încadrează într-una din categoriile menționate anterior, autoritățile belgiene au informat că testul trebuie să fi fost efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii pe teritoriul Regatului Belgiei, într-un laborator acreditat din statul de proveniență și certificat de un medic sau farmacist biolog, să fie prezentat în format fizic (imprimat pe hârtie) sau electronic (și să poată fi consultat imediat) și să fie emis într-una dintre limbile neerlandeză, franceză, germană sau engleză.

Companiile de transport trebuie să verifice, anterior îmbarcării, dacă pasagerii sunt în posesia rezultatului negativ al testului molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, putând refuza îmbarcarea persoanelor care nu dețin un astfel de test.

De asemenea, conform acelorași informații comunicate de autoritățile belgiene, nu sunt acceptate testele rapide, singura excepție vizând anumite categorii de persoane care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Astfel, în situația în care este imposibilă prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, persoanele care lucrează în domeniul transportului rutier, agenții vamali și angajații forțelor de ordine pot prezenta la intrarea în Belgia un test rapid cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Testul antigenic rapid utilizat trebuie să fie inclus în lista de teste antigenice autorizate de către autoritățile franceze.

MAE reamintește că toate persoanele care intră în Regatul Belgiei sunt obligate să completeze, cu cel mult 48 de ore anterior intrării pe teritoriul belgian, formularul Passenger Locator Form, care poate fi accesat online la: https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form. Persoanele care călătoresc pe alte rute decât aeriană sau navală și care rămân pe teritoriul Belgiei pentru maximum 48 de ore (inclusiv în scopul tranzitului), precum și persoanele a căror călătorie în afara Regatului Belgiei nu depășește 48 de ore sunt exceptate de la măsura completării formularului.

În funcție de răspunsurile la chestionarul de autoevaluare, atașat formularului Passenger Locator Form, la sosirea pe teritoriul belgian, călătorii pot primi un mesaj SMS prin care sunt informați cu privire la obligativitatea carantinării (pentru o perioadă de 7 zile) și a testării după respectarea celor 7 zile de carantină. Dacă testul este pozitiv, persoanele respective se vor autoizola pentru 7 zile.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles: 0032 (0)2 347 5338, 0032 (0)2 345 0040 și 0032 (0)2 344 1658, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice: 0032(0)2 344 0854.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să se informeze temeinic anterior deplasării în străinătate și să consulte informațiile disponibile pe paginile de internet: www.mae.ro/node/51902, http://bruxelles.mae.ro/ și https://www.mae.ro/.

Noi măsuri pentru tranzitarea Turciei

“Începând cu data de 29 decembrie 2020, ora locală 21:00, toate persoanele, indiferent de cetățenie, care vor tranzita teritoriul Republicii Turcia pe cale aeriană, rutieră, feroviară sau navală, au obligația de a prezenta la îmbarcarea în aeronavă (în cazul persoanelor care călătoresc pe cale aeriană), respectiv la intrarea pe teritoriul Republicii Turcia (pentru persoanele care călătoresc pe cale rutieră, feroviară și navală) un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii. Sunt exceptați de la această nouă măsură numai copiii cu vârste de sub 6 ani.

Toate celelalte măsuri comunicate anterior rămân în vigoare”, potrivit unui comunicat MAE.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ankara și ale Consulatelor Generale ale României din Istanbul și Izmir: +903124477920; +902123583541; +902123580516; +902123583537; +902324650579, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Turcia (+90.534.363.18.82), Consulatului General al României la Istanbul (+90.533.542.06.95) și Consulatului General al României la Izmir (+90.530.415.00.77).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: http://ankara.mae.ro, http://istanbul.mae.ro, http://izmir.mae.ro și www.mae.ro și informarea temeinică anterior deplasărilor în străinătate.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune Ludovic Orban despre poza din timpul pandemiei, când apare alături de mai mulți miniștri bând și fumând în biroul său

Economia Chinei a înregistrat cea mai rapidă creștere din ultimii 10 ani

ECDC: O nouă subvariantă a coronavirusului va provoca o creștere a numărului de cazuri de Covid-19 în Europa

OMS avertizează Europa să reintroducă măștile și să reia vaccinarea: „Nu cred că societatea este pregătită pentru lockdown-uri impuse”

Partenerii noștri