Live

Liderii statelor UE analizează noi propuneri privind planul de relansare economică și speră să depăşească disensiunile

Data actualizării: Data publicării:
Pregatiri pentru sedinta liderilor europeani. Foto: newsroom.consilium.europa.eu

Liderii europeni reiau sâmbătă negocierile privind planul de relansare a economiei Uniunii Europene, în a doua zi a summitului european de la Bruxelles, în încercarea de a convinge grupul ţărilor ''frugale'', condus de Austria şi Olanda, să avanseze către un acord între Cei 27. Vineri discuțiile au durat mai mult de 12 ore și s-au terminat într-un impas, din cauza poziţiei considerate prea dură a Olandei cu privire la controlul fondurilor ce ar putea fi distribuite.

Propunerile vor fi testate ''în diferite formate'', iar ulterior în sesiunea plenară care urmează să înceapă la ora locală 11.00 (12.00 ora României).

Principalele puncte de divergenţă sunt, până în prezent, repartizarea subvenţiilor şi a împrumuturilor şi condiţiile de acordare a fondurilor respective.

Este pentru prima dată după cinci luni când şefii de stat sau de guvern se reunesc în persoană la Bruxelles, purtând mască de protecţie pe faţă, din cauza pandemiei de coronavirus.

Discuții blocate de pretențiile Olandei

Plan de relansare a economiei UE este alcătuit din 250 de miliarde de euro împrumuturi și subvenţii de 500 de miliarde de euro, care nu vor trebui rambursate de statele beneficiare. El este însoţit de bugetul multianual al UE (2021-2027) în valoare de 1.074 de miliarde de euro.

Cele patru ţări aşa-zise "frugale", Olanda, Austria, Danemarca şi Suedia - cărora li s-a alăturat Finlanda - emit serioase rezerve în legătură cu această propunere, de care ar urma să beneficieze în special Italia şi Spania, două ţări foarte afectate de pandemie, dar pe care le consideră cele mai relaxate în domeniul bugetar.

Planul prevede ca banii să fie plătiţi în schimbul unor reforme introduse de ţările beneficiare. Premierul olandez Mark Rutte reclamă ca planurile de reformă ale fiecărui stat să fie validate în unanimitate de cei 27, nu cu majoritatea calificată. Cu alte cuvinte, el vrea un drept de veto, cerere pe care însă o formulează singur, potrivit mai multor surse.

Editor: B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Trump părea complet fascinat de Putin”. Ce spune fostul cancelar german Merkel despre întâlnirile avute cu liderul american

Angela Merkel dezvăluie, în cartea sa de memorii, că a încercat să încetinească eforturile Ucrainei de a adera rapid la NATO

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Cine este noul secretar general adjunct al NATO. O femeie îl înlocuiește pe Mircea Geoană

Partenerii noștri