Live

Jurnalista pe care premierul țării a făcut-o „prostituată” luptă pentru a demasca presiunile asupra presei într-o țară membră UE

Data actualizării: Data publicării:
Jurnalista Mojca Pasek se teme pentru libertatea presei în Slovenia, țară care va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene de la 1 iulie 2021 Foto: captură Digi24

În iulie, Slovenia va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, un rol care implică medierea între statele membre și prezidarea întâlnirilor oficiale. E nevoie de pragmatism și echilibru. Dar eurodeputații trag un semnal de alarmă în privința premierului sloven. El duce un război al declarațiilor cu jurnaliștii critici, iar parlamentarii spun că libertatea presei și democrația sunt atacate în această țară. Jurnalista Mojca Pasek este o țintă obișnuită a furiei premierului, așa că amenințările și insultele au devenit o rutină în meseria ei. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

În această perioadă, jurnalista  Mojca Pasek își desfășoară majoritatea interviurilor în aer liber. O găsim pe un deal deasupra capitalei slovene Ljubljana. Dar munca ei de reporter nu este îngreunată doar de pandemie.

Postarea care a dat tonul insultării ziariștilor

Mojca Pasek ne arată o postare pe Twitter, care o privește direct: „Pe unele pagini de Facebook, bordelurile oferă servicii ieftine pentru prostituatele expirate Evghenia și Mojca. Una pentru 30 de euro, cealaltă pentru 35 de euro”.

Politicianul Janez Jansa a postat acest lucru pe Twitter, în 2016. Anul trecut, el a devenit premierul Sloveniei.

„Așa a început, de fapt. Din martie 2016, totul a explodat în Slovenia după acel tweet, pentru că a fost un punct de plecare în insultarea jurnaliştilor sloveni şi lansarea de atacuri personale la adresa lor”, povestește jurnalista Mojca Pasek.

Aparent, politicianul fusese enervat de un reportaj publicat de Pasek și de colega sa.

Pasek s-a adresat unui tribunal în legătură cu tweetul respectiv și Jansa a fost trimis în judecată pentru defăimare.

Jurnaliști lăsați fără salarii

Jurnalista lucrează în prezent la un reportaj despre agenția de presă slovenă, care s-a plâns că guvernul i-a retras fondurile.

Totul a început anul trecut. Agenția a fost acuzată că produce știri false. Atacurile s-au înrăutățit în octombrie și am fost descriși drept o rușine națională. Timp de patru luni, nu am obținut niciun ban pentru munca noastră. Cred că guvernul ar face orice ca să ne controleze”, acuză Bojan Veselinovic, jurnalist la STA.

Deutsche Welle a încercat să obțină un interviu cu premierul Jansa, cu care să discute despre aceste acuzații. Fără succes. Purtătorul său de cuvânt a fost, de asemenea, reticent.

Reporter: Am o singură întrebare, legată de reacția dumneavoastră la acuzațiile aduse premierului, conform cărora acesta subminează libertatea presei din Slovenia.

Uros Urbanija, purtător de cuvânt al Guvernului: Nu comentez.

Reporter: Nu comentaţi?

Uros Urbanija: „Nu am niciun comentariu de făcut”.

Îngrijorare în rândul Comisei Europene

Marko Milosavljevic predă cursuri de mass-media în Ljubljana şi este un critic al actualului guvern.

„Cred că și acest tip de comportament personal face parte din problemă. Este o problemă atunci când un politician nu respectă standardele europene. Dacă numeşti jurnalistele prostituate, dacă faci astfel de lucruri vulgare și agresive - inimaginabile acum 10 ani în Europa -, atunci vorbim, desigur, de o problemă mai mare”, subliniază profesorul Marko Milosavljevic.

Există o îngrijorare crescândă în instituțiile Uniunii Europene cu privire la pericolele legate de libertatea presei din Slovenia.

Comisarul european Ylva Johansson a abordat această problemă.

„Am discutat despre acest lucru și, desigur, libertatea și pluralismul mass-media reprezintă o piatră de temelie. De asemenea, s-au întâmplat recent unele lucruri noi privind finanțarea presei slovene...” - spune Ylva Johansson, comisar pentru afaceri interne.

Ministrul sloven de Interne susține că nu există nicio problemă și agenția va fi plătită.

Am asigurat-o pe doamna comisar că presa din Slovenia se bucură de libertate deplină și că jurnaliștii pot raporta liber despre orice”, spune Ales Hojs, ministrul sloven de Interne.

Asta speră şi Mojca Pasek, în ciuda experiențelor sale negative și a presiunii cu care se confruntă de câțiva ani. Din experienţa mea, oamenii sunt foarte deprimați, dar eu sunt hotărâtă să le explic partenerilor noștri adevărul despre guvernul sloven”, spune jurnalista. 

Mojca Pasek este hotărâtă să continue să spună adevărul și să-și facă treaba cât de bine poate.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Jurnaliștii și activiștii sârbi sunt urmăriți de autorități cu programe spion și tehnologie israeliană. Raport Amnesty Internațional

Cel puţin 22 de morţi în urma loviturilor israeliene din Gaza, spun medicii palestinieni

România, alături de Serbia și Turcia pe lista țărilor în care se folosește intimidarea juridică a jurnaliștilor și activiștilor

Jurnaliști amenințați de șeful Tracia Unită, organizație pro-Georgescu: „Avem tot despre voi, tot. Și ce faci, și ce mănânci”

Partenerii noștri