Italienii îi acuză pe români că le fură peştele
„Piraţii români din delta fluviului Pad”. „Mercenari pe râu”. „Peştii, în pericol”. Sunt trei titluri ale ziarelor din Italia ce susţin că pescari români braconează la ei şi secătuiesc ecosistemul. Problemele apărute pe cel mai lung curs de apă din peninsulă fac autorităţile şi presa să spună că lucrurile au scăpat de sub control şi că pescuitul ilegal este controlat de mafie. Pescarii români se apără însă: spun că au acte pentru pescuit profesionist.
Dosar penal pentru braconaj și uz nelegal de armă în cazul uciderii ursului Arthur
Scandal într-o comună din Dolj. Un paznic a fost bătut, iar un braconier împușcat
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Delta fluviului Pad străbate Lombardia de la vest la est. Canalele sunt pline de peşte. Şi de cei care ştiu cum pot scoate bani din apă. De câţiva ani, însă, lucrurile au scăpat de sub control. Se scot cantităţi enorme de peşte din râu, ilegal.
„Îi dă impulsuri de curent... peştele iese la suprafaţă, care reuşeşte să fugă, îl impinge în plase, ei adună tot peştele, şi cel care a scăpat, şi cel ajuns în plasă”, spune Pavel Perescu, pescar sportiv.
Cu alte cuvinte, un masacru: braconierii electrocutează toate vietăţile din apă. O recunosc şi românii care fac parte din asociaţii de pescari sportivi din Italia. Ar fi cel puţin 400 de braconieri români, susţin autorităţile, dar nimeni nu ştie cât de mare e numărul celor care pescuiesc legal. Bandele care controlează Delta Padului sunt neiertătoare. Oamenii se tem să vorbească altfel decât sub protecţia anonimatului.
„S-a dovedit că totul e făcut numai pe timp de noapte. Obiectiv fiind, şi văzându-i tot timpul în canalele unde practic pescuitul, pot să confim lucrul ăsta. Nu cred că sunt 99%, dar 90% sunt (români – n.r.)”, spune un pescar român.
Situaţia nu e nouă. Iată cum descriau acum trei ani oficialii italieni ce se întâmplă cu peştii din delta Padului:„Este un peşte enorm. Are vreo 20-25 de kilograme...
„Am primit un pont despre o barcă cu români are acţionează aici, dar noaptea este ilegal să pescuieşti”, spunea Marco Trombini, preşedintele regiunii Rovigo.
„Aproape toţi provin din România, din păcate. Înainte de a se lumina de ziuă scot plasele și duc peștele de aici. Mult pește. Evident, este o activitate care distruge râurile noastre”, spunea Claudio Castagnoli, Poliţia Ferrara.
Astăzi, masacrul din apele Padului continuă nestingherit. Tone de peşte sunt scoase zilnic din râu şi ajung mai ales pe pieţele din afara peninsulei.
„Suspecţii vin de pe piețele din Est. Am găsit și italieni care înfiinţează astfel de companii. Pentru ei orice pește este bun, orice tehnică este bună. Se ascund în spatele unei licenţe profesionale, fac un rău fără limite”, spune Marco Trombini.
„Deşi au în vizor toată activitatea noastră, au actele în mână, se pot documenta că plătim regulat toate taxele şi contribuţiile, ei continuă să spună că noi suntem braconieri şi că nu ne plătim taxele. Deci, pot să îi fac mincinoşi, îmi pot permite, pentru că am hârtiile în mână”, spune Marian, pescar profesionist.
Ecologiştii şi pescarii sportivi, români şi italieni deopotrivă, se tem că în acest ritm, ecosistemul Deltei Padului va fi distrus iremediabil.
„Simplul fapt că acum 8-10 ani veneam la pescuit și reușeam să prindem cu o frecvenţă undeva la 10 pești într-o sesiune de două zile de pescuit, iar acum vii la pescuit și dacă reușești să vezi un pește e deja... miracol”, spune Sergiu Gabriel, pescar sportiv.
„Aici a fost braconaj mereu, dar nu am mai văzut ceva atât de feroce, de agresiv”, spune Marco Falciani, voluntar.
Zeci de oameni, printre care pescari sportivi dar şi politicieni, încearcă să limiteze proporţiile dezastrului. Se adună în fiecare seară și cutreieră kilometri întregi de deltă pentru a-i prinde pe braconieri. Dar misiunea lor este aproape imposibilă. Sunt 4.000 de canale unde se poate pescui.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News