Independența judecătorilor. Comisia Europeană cere sancțiuni financiare împotriva Poloniei
Comisia Europeană a decis să solicite Curții de Justiție să impună sancțiuni financiare Poloniei din cauza funcționării Camerei Disciplinare a Curții Supreme a Poloniei, o măsură controversată a autorităților de la Varșovia, și a altor măsuri care afectează independența judiciară.
CE a cerut Curții să impună o penalizare zilnică pentru Polonia, atâta timp cât măsurile impuse prin ordinul Curții nu sunt puse în aplicare în totalitate.
De asemenea, CE decis să trimită Poloniei o scrisoare de punere în întârziere pentru că nu a luat măsurile necesare, în condițiile în care legislația poloneză privind regimul disciplinar împotriva judecătorilor nu este compatibilă cu legislația UE, potrivit unui comunicat.
În 14 iulie, CJUE a ordonat Poloniei să pună capăt imediat activităţilor Camerei Disciplinare, care este însărcinată cu supervizarea judecătorilor şi le poate ridica imunitatea. CJUE a explicat că acest for „nu oferă toate garanţiile de imparţialitate şi independenţă” şi nu este „ferit de influenţe directe sau indirecte ale puterii legislative şi executive”.
Polonia a informat Bruxelles-ul despre intenția de a desființa Camera Disciplinară, dar fără a furniza alte detalii. Totuși, președintele Camerei Disciplinare a continuat să desemneze instanțele disciplinare pentru cazurile judecătorilor.
„Vom suprima Camera Disciplinară în forma în care funcţionează în prezent şi astfel va dispărea şi obiectul litigiului (cu UE)”, a spus preşedintele principalului partid din coaliţia conservatoare aflată la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski,
„Sistemele de justiție din Uniunea Europeană trebuie să fie independente și corecte. Drepturile cetățenilor UE trebuie garantate în același mod, oriunde locuiesc în Uniunea Europeană”, a spus președintele CE, Ursula von der Leyen.
„Hotărârile Curții Europene de Justiție trebuie respectate în întreaga UE. Aceasta este o necesitate pentru a construi și a asigura încrederea reciprocă necesară între statele membre și cetățeni. Hotărârile recente ale Curții Europene de Justiție privind independența judecătorilor polonezi nu au fost puse în aplicare pe deplin în Polonia. De exemplu, Camera Disciplinară își continuă unele activități împotriva judecătorilor, chiar dacă toate acele activități ar fi trebuit să fie suspendate în totalitate. Astăzi facem următorii pași pentru a aborda această situație și rămânem gata să lucrăm cu autoritățile poloneze pentru a găsi soluții”, a spus și vicepreședinte pentru valori și transparență, Věra Jourová.
Editor : Monica Bonea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News