Incendiu la Notre-Dame. De ce pompierii nu au intervenit cu un avion?
Întrebarea de ce pompierii francezi nu au intervenit cu mijloace aeriene pentru stingerea incendiului devastator care a cuprins, luni după-amiază, catedrala Notre-Damme din Paris și-au pus-o mulți, mai ales pe rețelele de socializare, cu atât mai mult cu cât ideea fusese sugerată și de președintele Donald Trump într-o postare pe Twitter.
Tot pe Twitter, Securitatea civilă franceză a explicat că avioanele Canadair, specializate în astfel de operațiuni, sunt, din punct de vedere tehnic, „neadaptate pentru a stinge acest tip de incendiu”. Masa mare de apă care este degajată de un astfel de avion peste un astfel de edificiu istoric ar putea antrena prăbușirea completă a structurii, au explicat autoritățile.
Pe de altă parte, pentru a acționa, un avion Canadair are nevoie de un spațiu de 2 kilometri lungime, 100 de metri lățime și doi metri înălțime. Avioanele de acest tip pot transporta mai multe tone de apă, iar această cantitate enormă ar distruge restul acoperișului și numeroasele opere rămase înăutru care ar mai avea o șansă să fie salvate. Plus că există și riscul de a răni personalul care intervine la sol. În jur de 400 de pompieri au fost trimiși la fața locului.
Bombardierele franceze pentru stingerea incendiilor staționează în regiunea Midi, unde se produc cele mai multe astfel de evenimente. Pentru a veni de la Nîmes, unde staționează, până în regiunea pariziană ar fi fost nevoie de peste două ore de zbor la viteza de circa 300 de km/h. Or, aceste avioane nu sunt construite să zboare cu mare vitează, ci sunt făcute pentru a împrăștia de la mică altitudine circa 6 tone de apă. Mai mult, odată ajunse la Paris, avioanele Canadair ar fi trebuit să se aprovizioneze la una dintre bazele hidro din regiunea pariziană. N-ar fi putut să o facă direct din Sena, la Paris, pentru că spațiul este prea limitat. Oricum, prespunând că ar fi decolat imediat ce a fost dată alarma de incendiu, avioanele ar fi ajuns abia la asfințit.
„În această zonă a Parisului, care este foarte înghesuită, este foarte dificil. Avem puțin mijloace reale de acțiune, fie și în secolul nostru, iar asta e dezamăgitor”, a declarat un fost purtător de cuvânt al pompierilor.
Pompierii au acționat la fața locului cu cel puțin patru mari dispozitive cu scări și două brațe elevatoare aeriene. Un elicopter și o dronă au survolat zona, iar forțele de ordine i-au ținut pe turiști și pe localnici la distanță de locul tragediei.
Focul, care s-a extins extrem de repede, a cuprins vârful catedralei. Incendiul pare să fi izbucnit de la schelele instalate pe acoperişul clădirii, care era în renovare.
Catedrala Notre-Dame din Paris, monument istoric, a fost construită între secolele al XII-lea şi al XIV-lea.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News