Marea Britanie nu mai vrea să recunoască toate deciziile CEDO
Guvernul condus de premierul Boris Johnson a prezentat miercuri parlamentului britanic un proiect de lege care ar permite Regatului Unit să nu ţină seama de unele decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Guvernul vrea să expulzeze mai ușor anumite categorii de cetățeni imigranți, dar, în același timp, exclude perspectiva retragerii Regatului Unit din CEDO.
CEDO, organ juridic al Consiliului Europei, care răspunde de respectarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, s-a opus expulzării în Rwanda a migranţilor intraţi ilegal în Regatul Unit. În 14 iunie, primul avion care urma să decoleze spre Rwanda având la bord migranţi a fost blocat la sol printr-o decizie a instanţei, urmare a contestaţiilor faţă de măsura de expulzare luată de guvernul britanic, reaminteşte AFP.
Curtea de la Strasbourg a apreciat că justiţia britanică trebuie să examineze îndeaproape legalitatea acţiunilor dispuse de guvern. Termenul fixat pentru procedura respectivă este în luna iulie, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Guvernul de la Londra a reacţionat la poziţia CEDO, reafirmându-şi intenţia de a reforma legislaţia referitoare la drepturile omului. Legea cunoscută ca Bill of Rights (Declaraţia Drepturilor), în noua formă prezentată miercuri, ar permite Regatului Unit să se sustragă în unele cazuri deciziilor CEDO.
„Această declaraţie a drepturilor va întări tradiţia noastră britanică de libertate, injectând în acelaşi timp în sistem o doză sănătoasă de bun-simţ”, a comentat ministrul justiţiei, Dominic Raab.
Noua lege ar urma să înlocuiască Human Rights Act (Legea Drepturilor Omului), care include în dreptul britanic Convenţia Europeană în materie.
Ar deveni astfel mai uşor pentru autorităţile din Regatul Unit să expulzeze cetăţenii străini condamnaţi judiciar, limitând posibilitatea acestora de a invoca prioritatea dreptului la viaţa de familie faţă de securitatea publică.
Potrivit lui Raab, „aceste reforme vor întări libertatea de exprimare, ne vor permite să expulzăm mai mulţi infractori străini şi să protejăm mai bine publicul de infractorii periculoşi”.
Intervievat de Sky News, ministrul a exclus însă perspectiva retragerii Regatului Unit din CEDO.
Partidul Laburist - principala formaţiune de opoziţie - şi mai multe organizaţii neguvernamentale au criticat proiectul de lege.
„Human Rights Act a permis accesul la justiţie a milioane de persoane, protecţia victimelor infracţiunilor şi asigurarea îngrijirilor de care au nevoie cei dragi nouă”, a declarat Steve Reed, responsabilul laburist pentru domeniul justiţiei. El a apreciat că proiectul guvernului conservator va elimina drepturile respective.
Filiala britanică a organizaţiei pentru drepturile omului Amnesty International consideră proiectul „un salt enorm înapoi pentru drepturile persoanelor obişnuite”.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News