Live

Grecia propune un fond european finanțat parțial de producătorii de electricitate, ca răspuns la explozia prețurilor la gaze

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Grecia a propus înfiinţarea unui fond european, în valoare de mai multe miliarde de euro, care ar urma să fie finanţat, parţial, printr-o taxă plătită de producătorii de electricitate, pentru a susţine gospodăriile şi firmele care se confruntă cu creşterea explozivă a preţului gazelor şi a ajuta la reducerea dependenţei de gazele ruseşti, a declarat marţi ministrul elen al Energiei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Pentru a diminua impactul exploziei preţurilor la gaze şi electricitate, Comisia Europeană a propus până acum mai multe măsuri de urgenţă, inclusiv o taxă pe profiturile excesive ale firmelor din energie şi reducerea consumului de electricitate. Statele UE negociază în prezent propunerile Comisiei şi intenţionează să le aprobe la reuniunea de vineri a miniştrilor europeni ai Energiei.

Într-o scrisoare trimisă vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi comisarului european pentru Energie, Kadri Simson, ministrul Energiei din Grecia, Kostas Skrekas a propus introducerea unei taxe speciale de 10 euro pentru fiecare Megawatt oră de gaze naturale consumat de producătorii de electricitate. În acest fel, ar putea fi colectate, anual, venituri de aproximativ nouă miliarde de euro din ţările UE, bani care ar putea fi utilizaţi pentru obţinerea unui împrumut cu dobândă redusă, în valoare de aproximativ 80 de miliarde de euro, de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru înfiinţarea fondului european avut în vedere, se mai arată în scrisoarea autorităţilor elene.

Acest fond ar urma să ajute companiile din energie, care se confruntă cu costuri ridicate, să îşi asigure aprovizionarea cu gaze din surse alternative, înlocuind astfel gazele ruseşti, precum şi gospodăriile vulnerabile şi IMM-urile. De asemenea, fondul propus ar putea sprijini investiţiile în combustibilii alternativi, precum biometan şi hidrogen verde, investiţiile în eficienţa energetică şi în modernizarea infrastructurii de gaze.

Grecia a cheltuit în ultimul an peste nouă miliarde de euro pentru subvenţionarea energiei electrice şi alte măsuri destinate să ajute consumatorii şi companiile să îşi plătească facturile la electricitate şi gaze.

Însă, bugetele statelor membre nu sunt suficiente pentru a face faţă crizei energetice şi cel mai eficient răspuns ar trebui să fie unul european, a apreciat premierul grec Kyriakos Mitsotakis la o şedinţă de guvern organizată marţi.

În paralel, Grecia a susţinut în mod vehement introducerea unui plafon de preţ atât pentru gazele naturale livrate prin conducte cât şi pentru gazele naturale lichefiate.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel puțin opt migranți și-au pierdut viața în largul coastelor Greciei. Ce s-a întâmplat cu nava în care se aflau aceștia

Grecia îl va preda României pe Nati Meir, condamnat la 11 ani pentru corupție. Omul de afaceri a fost prins în Rhodos

Fostul prinț Pavlos intenționează să ceară cetățenia greacă. Dar n-are nume de familie

Tinerii infractori din Grecia vor fi obligați să participe la activități sportive în cadrul programelor de combatere a delincvenței

Partenerii noștri