Video Noi proteste în Franța față de reforma pensiilor. Mașini în flăcări și violențe pe străzile Parisului
Oponenţii reformei vizând creşterea vârstei de pensionare din Franţa și-au manifestat nou nemulţumirea în acest weekend cu noi proteste, deși autoritățile au interzis orice reuniuni în Place de la Concorde, cea mai mare piaţă din Paris, precum şi pe faimosul bulevard Champs Elysees.
ACTUALIZARE 20.40 E a patra zi consecutivă de proteste violente în Franța. Sunt mașini în flăcări și violențe pe străzile Parisului. Oamenii nu renunță la contestarea majorării vârstei de pensionare, fără vot în Parlament.
Noile proteste au loc deși poliția pariziană a interzis adunările în locuri cheie.
Protest: Haka în Parlamentul Noii Zeelande. Membrii maori întrerup votul pe un proiect de lege ce amenință drepturile indigene
Violențe la Paris. Protestatari ieșiți în stradă împotriva unei gale pro-Israel s-au bătut cu forțele de ordine
Un vlogger a demascat mai mulți români care păcăleau turiștii cu jocul „alba-neagra” la Turnul Eiffel
VIDEO: Protest cu zeci de mii de oameni în Valencia, în urma inundațiilor. Ce au reclamat oamenii
Minerii protestează la Palatul Victoria, nemuțumiți de legea pensiilor
Pensionarii CFR protestează: Avem tăieri de pensie până la 4.000 de lei după recalculare
Protest al medicilor în Piața Victoriei, după scandalul Sf. Pantelimon
Pilot TAROM, despre zborurile anulate: „Nu a fost o grevă mascată. A fost o reacţie la condiţiile pe care le avem”
Prezență record la vot, în Franța
Prefectura a interzis sâmbătă adunările în cele două locuri, situate în apropiere de sediul parlamentului şi de palatul prezidenţial, afirmând că „persoanele care încearcă să se adune în aceste locuri vor fi evacuate sistematic de forţele de ordine” şi ar putea fi amendate, relatează AFP, citată de Agerpres.
Vineri seara, mii de oameni s-au adunat în Place de la Concorde, câteva sute aruncând cu sticle şi artificii în poliţişti, care au răspuns cu gaze lacrimogene şi au operat 61 de arestări. Joi, în piaţă au protestat 10.000 de persoane şi 258 au fost reţinute.
Joi după-amiază, guvernul a decis în ultimul moment să adopte cel mai important proiect de reformă al preşedintelui Emmanuel Macron - care prevede creşterea graduală a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani - şi să treacă peste camera inferioară a parlamentului, Adunarea Naţională, unde rezultatul votului era imprevizibil. Există un articol special în Constituţia franceză care permite acest lucru.
Reforma poate fi invalidată totuşi de o moţiune de neîncredere în guvern, iar vineri în Adunarea Naţională au fost depuse două moţiuni de cenzură împotriva executivului, care nu sunt însă susţinute de o majoritate parlamentară.
Sunt prevăzute în schimb manifestaţii de protest în întreaga Franţă, inclusiv în Place d'Italie, din Paris, la Marsilia, al doilea cel mai mare oraş din Franţa, precum şi la Brest (vest), Toulon sau Montpellier (sud-est).
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News