Fost ministru: Guvernele din Grecia au o tradiţie în a da vina pe piromani, terorişti şi agenţi străini
Începe disputa politică după incendiile care au lovit Grecia. Premierul Alexis Tsipras şi-a asumat vineri răspunderea politică pentru tragedie dar nu a satisfăcut cererile pentru demisia lui Niko Toskas, ministrul pentru protecţia civililor dar ale altor oficiali. Și fostul ministru de finanțe Yanis Varoufakis a vorbit despre acest subiect.
„Guvernele din Grecia au o tradiţie în a da vina pe piromani, terorişti şi chiar agenţi străini. Cu asemenea afirmaţii incendiare... oficialii încearcă să evite să recunoască faptul că nu au fost pregătiţi şi că nu au implementat legile şi regulile de siguranţă necesare”, a declarat Yanis Varoufakis.
O opinie similară a avut-o și Dimitris Stathopoulos, liderul Federaţiei Pompierilor. El a spus că autorităţile nu au fost pregătite pentru incendii şi nici măcar nu şi-au cerut scuze.
„Chiar dacă guvernul spune că nu au existat greşeli operaţionale majore, ce nu spune este că au existat mii de greşeli mici. Toate aceste greşeli au creat una mare şi de aceea avem un număr mare de decese”, a declarat Stathopoulos.
El a adăugat că pompierii au recomandat evacuarea zonei, dar că nimeni nu i-a ascultat. Mai mult, serviciul meteorologic nu a prezis vântul puternic de 124 km/h. De aceea, multe aeronave ale pompierilor nu au putut decola.
„Nu au putut decola pe un asemenea vânt. Dacă serviciul meteorologic ar fi emis o avertizare, avioanele s-ar fi putut deplasa la un aeroport diferit. Astfel, resursele noastre au fost irosite”, a afirmat Stathopoulos.
Sâmbătă, departamentul pentru cercetarea incendiilor din cadrul serviciului de pompieri a contrazis această teorie, afirmând că incendiul a fost provocat cel mai probabil de o singură persoană, accidental, care încerca să ardă lemne şi crengi. Conform cotidianului Kathimerini, identitatea persoanei este cunoscută autorităţilor.
Stathopoulos a recunoscut că micşorarea bugetului a redus cu 30% capacitatea de acţiune a pompierilor.
„Aproximativ 15% dintre cele 1.750 de camionete nu circulă pentru că au probleme tehnice şi sunt vechi. Alte 15% au nevoie de piese pe care nu ni le permitem. Ca pompieri depunem un jurământ să protejăm oamenii şi proprietăţile lor. Ştim când să recomandăm ca zonele să fie evacuate, dar pentru un motiv sau altul, recomandările noastre nu au fost auzite. Este o tragedie imensă pentru ţara noastră şi ne sunt datorate scuze”, a declarat Stathopoulos.
Doi adjuncţi ai primarului din Marathon, zona care a fost cel mai dur lovită de incendii, şi-au dat demisia, după ce au declarat că nu îi lasă conştiinţa să rămână în posturile lor.
Între timp, numărul persoanelor decedate din cauza incendiilor a ajuns la 88.
Sursa: News.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News