Finlanda se confruntă cu cel mai grav incendiu de vegetaţie din ultimii peste 50 de ani
Cel mai grav incendiu de vegetaţie din Finlanda din ultimii peste 50 de ani a continuat să facă ravagii în nord-vestul ţării, vineri, pentru a cincea zi consecutiv, răspândindu-se în pădurile afectate de temperaturile deosebit de ridicate din această vară, informează Reuters.
Echipe de pompieri din întreaga ţară au fost mobilizate în valea râului Kalajoki, o zonă izolată, 250 de persoane şi patru elicoptere fiind desfăşurate pentru stingerea flăcărilor, au anunţat serviciile pentru intervenţii de urgenţă din Finlanda.
Vântul puternic a răspândit flăcările de la un copac la altul pe aproximativ 300 de hectare, înteţind incendiul care a devenit al doilea cel mai extins din istoria ţării, după un focar izbucnit în aceeaşi regiune în urmă cu 51 de ani.
„Când a început să se răspândească la nivelul vârfurilor copacilor, am evaluat propagarea cu 20 de kilometri la oră”, a declarat pentru Reuters şeful pompierilor, Jarmo Haapanen.
Cu toate că a plouat, va fi nevoie de cel puţin încă o săptămână pentru stingerea incendiului deoarece focul continuă să mocnească la nivelul solului. „Există încă riscul să se răspândească dacă seceta continuă şi vântul începe să sufle”, a precizat Haapanen.
Spre deosebire de incendiile care au izbucnit în vestul Statelor Unite sau în sudul Europei, focarul din regiunea puţin populată din nordul Finlandei nu a provocat daune locuinţelor şi nici nu a fost necesară evacuarea populaţiei, potrivit Agerpres.
Regiunile arctice şi subarctice ale planetei se încălzesc mai rapid decât media globală
Regiunile arctice şi subarctice ale planetei se încălzesc mai rapid decât media globală în condiţiile în care emisiile antropice de CO2 care captează căldura şi alte gaze continuă.
Un val de căldură excepţional de lung a adus în Finlanda temperaturi record în această vară, media din iunie fiind de 20 de grade Celsius, cu aproximativ 4-5 grade Celsius peste mediile istorice.
O echipă de oameni de ştiinţă de la Institutul de Meteorologie din Finlanda şi de la Institutul de Resurse Naturale a concluzionat într-un studiu că temperaturile în creştere vor determina condiţii mai favorabile declanşării incendiilor în zonele nordice împădurite. „Pe scurt, înseamnă ca evaporarea se intensifică şi că terenul se usucă mai repede”, a explicat pentru Reuters meteorologul şi cercetătorul Ilari Lehtonen de la Institutul de Meteorologie.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News