Live

Extrema-dreaptă din Parlamentul European vrea să-i acorde lui Elon Musk premiul european pentru libertate de gândire

Data publicării:
Elon Musk. Foto- Profimedia Images

Controversatul magnat al tehnologiei Elon Musk a primit joi sprijinul europarlamentarilor europeni de extremă-dreapta pentru a primi Premiul Saharov, al Uniunii Europene, pentru libertatea de gândire, relatează POLITICO. Grupurile politice din Parlamentul European şi-au prezentat joi candidaţii la Premiul Saharov, distincţie acordată pentru a onora personalităţi şi organizaţii excepţionale care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale.

Candidaţii au fost prezentaţi într-o şedinţă comună a Comisiei pentru afaceri externe (AFET), a Subcomisiei pentru drepturile omului (DROI) şi a Comisiei pentru dezvoltare (DEVE) ale Parlamentului European. Nominalizările pentru Premiul Saharov pot fi făcute de grupurile politice din PE sau de grupuri de cel puţin 40 de eurodeputaţi. 

Proprietarul X și autoproclamatul „absolutist al libertății de exprimare” a fost nominalizat de cele două grupuri de extremă-dreapta ale Parlamentului European

Premiul Saharov este unul anual și a fost acordat anterior lui Nelson Mandela, luptătoarei pakistaneze pentru drepturile femeilor Malala Yousafzai și fostului lider al Organizației Națiunilor Unite Kofi Annan.

Deputatul european francez Thierry Mariani, unul dintre principalii susținători ai uneia dintre cele două nominalizări, a declarat că Musk este un „simbol” în lupta pentru libertatea de exprimare și a asociat eforturile antreprenorului în domeniul tehnologiei de a combate „islamismul radical și wokismul” ca motive principale în spatele nominalizării.

Musk a cumpărat X în 2022 și a distrus eforturile platformei de a modera conținutul, stârnind numeroase critici conform cărora știrile false, discursul instigator la ură și conținutul nepotrivit sunt acum răspândite pe platformă. El s-a luptat cu oficiali și autorități de reglementare din întreaga lume, ciocnindu-se recent cu prim-ministrul Regatului Unit, Keir Starmer, cu privire la rolul X în revoltele rasiale și cu Curtea Supremă a Braziliei, care a interzis platforma de social media ca parte a unei represiuni asupra dezinformării.

Musk a primit nominalizări din partea grupului Patrioți pentru Europa al lui Mariani, precum și din partea grupului Europa Națiunilor Suverane, condus de partidul german de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

„Lupta care trebuie dusă, inclusiv în această instituție, este lupta pentru libertatea de exprimare”, a declarat deputatul francez.

Premiul include o recompensă de 50 000 EUR. Acesta este acordat anual persoanelor sau organizațiilor care au adus contribuții semnificative la protecția libertății de exprimare, a drepturilor minorităților, a respectării dreptului internațional sau a dezvoltării democrației.

 

 

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

După 1.930 de zile de muncă și un miliard de euro cheltuit pentru o ”bijuterie”, au primit o mare lovitură din partea instanței

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, și partidul său conservator ar putea face o alianță cu extrema dreaptă, după alegerile de duminică

Procurorul șef al Ungariei cere Parlamentului European ridicarea imunităţii lui Peter Magyar, un oponent al premierului Orban

Elon Musk atacă Marea Britanie după ce nu a fost invitat la un summit de investiții din Regatul Unit. Ce a spus miliardarul american

Elon Musk a vorbit despre relația sa cu Giorgia Meloni, după ce s-a întâlnit cu premierul italian la New York

Partenerii noștri