Live

Elveția confiscă 132 milioane de euro de la apropiați ai lui Viktor Ianukovici. Activele, blocate după revoluția ucraineană din 2014

Data publicării:
Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici (stânga) și Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Guvernul elveţian a decis miercuri să lanseze noi proceduri menite să confişte activele blocate în Elveţia după revoluţia ucraineană din februarie 2014 care s-ar putea ridica la aproape 132 de milioane de euro în total, informează AFP.

Aceste proceduri vizează activele blocate de Elveţia ce aparţin unor persoane cu legături cu fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în 2014 de o revoltă populară împotriva virajului pro-rus întreprins de guvernului acestuia.

„Toate activele susceptibile să fie confiscate - peste 130 de milioane de franci în total - vor face obiectul unor proceduri de confiscare în Elveţia”, a anunţat miercuri Consiliul Federal (guvernul) într-un comunicat.

„Elveţia susţine astfel Ucraina”, a adăugat guvernul elveţian, ţinând totodată să precizeze că decizia de miercuri nu este în niciun fel legată de sancţiunile împotriva Rusiei adoptate după declanşarea invaziei sale asupra Ucrainei, pe 24 februarie 2022, transmite Agerpres.

La câteva zile după destituirea lui Viktor Ianukovici, Berna ordonase îngheţarea eventualelor sale active din Elveţia, precum şi a celor ale anturajului său, în baza legii asupra valorilor patrimoniale de origine ilicită.

Ucraina a declanşat apoi proceduri penale pentru a le recupera şi a depus mai multe cereri de cooperare reciprocă pe lângă autorităţile elveţiene.

De atunci, Elveţia a transmis numeroase documente şi elemente doveditoare Ucrainei şi a apreciat miercuri că, în cadrul acestei cooperări, lansarea unor proceduri de confiscare este de acum „posibilă şi oportună”.

Guvernul elveţian a lansat pe 25 mai 2022 o primă procedură menită să confişte circa 100 de milioane de franci elveţieni. El a decis să deschidă şi altele, crescând la peste 130 de milioane de franci suma totală a activelor susceptibile să fie confiscate.

Aceşti bani vor rămâne blocaţi până când justiţia administrativă elveţiană va da o decizie definitivă asupra confiscării lor, a explicat guvernul elveţian miercuri.

În cazul în care activele vor fi confiscate definitiv, acestea vor fi restituite în beneficiul populaţiei ucrainene, în cadrul unui acord internaţional.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce îi oferă Putin lui Kim în schimbul soldaților trimiși să lupte în Kursk. „Au fost livrate Coreei de Nord echipamente”

Atac rusesc cu drone asupra oraşului Sumî: cel puțin doi morți, mai mulți răniți și clădiri avariate

Ce spune NATO despre noua rachetă folosită de Rusia în Ucraina

Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”

Partenerii noștri