Live

Efectul Omicron. Spania a înregistrat în 2 săptămâni mai multe reinfectări cu COVID-19 decât în aproape 2 ani de pandemie

Data publicării:
Varianta Omicron se răspândește mai repede decât cea anterioară, Delta. Foto: Profimedia Images

Numărul de reinfectări cu COVID-19 raportat în Spania în ultimele două săptămâni a depășit numărul total de reinfectări documentate în tot restul pandemiei, potrivit ultimelor date ale cercetătorilor spanioli, citate de The Guardian.

Într-un interval de două săptămâni, de la sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie, 20.890 de reinfectări au fost raportate în Spania, potrivit cifrelor Institutului de Sănătate Carlos III. De la începutul pandemiei și până în 22 decembrie, numărul total de reinfectări a fost de 17.140. Cifrele includ atât reinfectări confirmate, cât și suspectate.

Cercetătorii spun că numărul tot mai mare de reinfectări este cauzat de varianta Omicron, cu răspândire rapidă.

Înainte de această variantă, reinfectările erau rare la nivel global. Omicron a schimbat această paradigmă”, a spus imunologul Alfredo Corell, profesor la Universitatea din Valladolid.

Datele din Spania se adaugă altor cercetări care au făcut o legătură între varianta Omicron și creșterea reinfectărilor. Un raport publicat de cercetătorii de la Imperial College din Londra la mijlocul lunii decembrie a estimat că riscul de reinfectare cu Omicron este de 5,4 ori mai mare decât cu Delta.

„Acest studiu oferă dovezi suplimentare cu privire la măsura foarte substanțială în care Omicron poate ocoli imunitatea anterioară dată atât de infecție, cât și de vaccinare”, a spus conducătorul studiului, profesorul Neil Ferguson.

În Africa de Sud, unde varianta Omicron a fost identificată pentru prima dată, cercetările preliminare au sugerat că varianta pare să reinfecteze oamenii cu o rată de trei ori mai mare decât tulpinile anterioare.

În ultimele săptămâni, numărul cazurilor de COVID-19 a ajuns la cifre-record în Spania, crescând rata de infectare la 2.723 de cazuri la 100.000 de locuitori în 14 zile, potrivit celor mai recente cifre ale Ministerului Sănătății. Până în prezent, creșterea bruscă a cazurilor nu a dus la o creștere a spitalizărilor, iar numărul pacienților din secțiile de terapie intensivă este la jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut.

Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, a spus luna trecută că este încrezător că rata ridicată de vaccinare a țării, de aproximativ 80% din populație, se va traduce într-un val mai blând.

Vom vedea, evident, un număr mare de infectări, dar nu și spitalizări și internări în ATI, în comparație cu valurile anterioare”, a spus el.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Acord pentru reducerea programului de muncă în Spania. Câte ore pe săptămână ar putea lucra spaniolii 

O mașină Google Maps a surprins un detaliu esențial în cazul unei persoane dispărute din Spania

Fondatorul lanțului de modă Mango a murit după ce-a căzut de pe o stâncă. Miliardarul Isak Andic avea 71 de ani

Partenerii noștri