Live

După 12 ore de discuții, Kosovo și Serbia au ajuns la un acord de normalizare a relațiilor. Vucic și Kurti spun că rămân neînțelegeri

Data publicării:
Președintele sârb Aleksandar Vucic ține o conferință de presă după încheierea discuțiilor tripartite cu liderul kosovar și Josep Borrel, șeful diplomației UE, la Ohrid, Macedonia de Nord. Foto: Profimedia Images

Kosovo și Serbia au ajuns la un acord pentru implementarea unei înțelegeri susținute de UE pentru a-și normaliza relațiile, a declarat sâmbătă noapte șeful diplomației UE, Josep Borrell, deși cei doi lideri din Balcani au spus că rămân unele disensiuni, transmite Reuters.

Kosovo și Serbia se află în negocieri susținute de UE timp de aproape 10 ani, de când Kosovo și-a declarat independența în 2008, la aproape un deceniu după ce războiul a încheiat regimul sârb. Însă Serbia încă vede Kosovo ca o provincie separatistă iar tensiunile care mai izbucnesc între vecinii balcanici au produs temeri privind o reîntoarcere a conflictului.

Acordul de sâmbătă vine după 12 ore de discuții între premierul kosovar Albin Kurti, președintele sârb Aleksandar Vucic și oficialii UE în privința implementării acordului, cu care ambele părți au agreat luna trecută în Bruxelles. În Macedonia de Nord, la Ohrid, cei doi lideri au avut întâlniri separate cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell înaintea unei sesiuni în trei.

În pofida consimţământului verbal cu privire la acord, Kurti şi Vucic au rămas fermi pe poziţiile lor, fără niciun indiciu că ar fi dispuşi să facă compromisuri în chestiuni cheie. Preşedintele sârb Vucic a spus că Serbia nu va accepta niciodată independenţa Kosovo, în timp ce Kurti a spus că nu va fi de acord cu o propunere privind crearea unei asociaţii a municipalităţilor sârbe din Kosovo, care ar oferi mai multă autonomie municipalităţilor cu majoritate sârbă.

Mii de sârbi au protestat vineri la Belgrad împotriva planului UE, pe care îl consideră o recunoaştere de facto a independenţei Kosovo.

Belgrad şi Priştina trebuie să îmbunătăţească relaţiile bilaterale pentru ca ambele să îşi atingă obiectivul strategic de aderare la UE.

NATO a bombardat Serbia în 1999 ca răspuns la expulzarea majorităţii albaneze din Kosovo de către forţele sârbe, după care Belgradul a pierdut controlul asupra provinciei din sudul ţării.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Președintele Serbiei crede că ne apropiem de dezastru. Aleksandar Vucic: „Îl cunosc bine pe Putin. Nimeni nu blufează”

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Kosovo merge la TAS după decizia UEFA. „Avem un număr mare de încălcări şi pedepse dovedite deja împotriva FRF”

Decizie UEFA: România câștigă meciul cu Kosovo, însă primește amenzi. Mutarea făcută de kosovari după anunțul oficial

Partenerii noștri