Live

Document: Rusia desfăşoară o „semnificativă campanie de dezinformare” în UE, cu privire la coronavirus

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

Mass-media ruse au desfăşurat „o semnificativă campanie de dezinformare” împotriva Occidentului, pentru a agrava impactul noului tip de coronavirus, a genera panică şi a semăna neîncredere, potrivit unui document al Uniunii Europene consultat miercuri de Reuters, informează Agerpres.

„Este în curs o semnificativă campanie de dezinformare din partea mass-media de stat ruse şi furnizorilor de ştiri pro-Kremlin cu privire la COVID-19”, se precizează în acest document intern, ce datează din 16 martie.

„Scopul global al dezinformării desfăşurate de Kremlin este de a agrava criza de sănătate din ţările occidentale... în linie cu strategia mai amplă a Kremlinului de a încerca să submineze societăţile europene”, se arată în documentul de nouă pagini, elaborat de Serviciul European de Acţiune Externă, care îl asistă pe Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate comună.

Potrivit acestuia, o bază de date specializată din UE a consemnat aproape 80 de cazuri de dezinformare legată de noul coronavirus, începând din 22 ianuarie.

Prin propagarea de "fake news" contradictorii şi confuze în engleză, spaniolă, italiană, germană şi franceză, campania rusă urmăreşte să îngreuneze demersurile UE de a comunica răspunsul său la pandemie, se afirmă în document.

Kremlinul respinge acuzaţiile

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a asigurat într-o conferinţă de presă că aceste alegaţii sunt nefondate şi lipsite de sens, subliniind că documentul intern respectiv nu conţine niciun exemplu specific şi nu face legătura cu un organ de presă anume.

„Iar vorbim de acuzaţii nefondate, care în situaţia actuală sunt probabil rezultatul obsesiei antiruse”, a conchis Peskov.

Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) nu a comentat raportul, dar un purtător de cuvânt a menţionat că UE este în contact cu Google, Facebook, Twitter şi Microsoft, „pentru a discuta despre propagarea dezinformării cu privire la COVID-19”.

„Mesajele de dezinformare pro-Kremlin propagă ideea că noul coronavirus este creat de om şi utilizat în folosul Occidentului”, se arată în document.

SEAE a evocat, drept exemplu al consecinţelor acestei dezinformări, revoltele de la finele lui februarie din Ucraina.

De asemenea, au fost menţionate ştirile false propagate în Italia în sensul că sistemul de sănătate va fi depăşit şi medicii vor fi nevoiţi să aleagă cine să trăiască din cauza lipsei de paturi, dar şi cele în sensul că premierul Slovaciei, Peter Pellegrini, ar fi fost infectat şi ar fi putut transmite virusul şi altora, la summiturile la care a luat parte recent.

În urmă cu două săptămâni, preşedintele rus Vladimir Putin declara că Rusia a fost vizată de atacuri externe lansate de inamici care transmit ştiri false despre coronavirus pentru a genera panică în rândul populaţiei ruse.

Editor web: M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O bombă rusească de 250 de kilograme a fost lansată din greșeală peste o școală din Belgorod, aproape de granița cu Ucraina

Compania ungară Mol susţine că renunţarea la importurile de petrol rusesc este nerealistă, în pofida eforturilor europene

Rusia susține că NATO vrea să transforme Moldova într-o bază logistică pentru aprovizionarea armatei ucrainene

Rusia amenință că noua bază americană din Polonia, similară scutului antirachetă de la Deveselu, duce la creșterea pericolului nuclear

Partenerii noștri