Live

Dispută post-Brexit între Marea Britanie și Bruxelles. Londra refuză să-i dea statut de ambasador reprezentantului diplomatic al UE

Data publicării:
O dispută diplomatică post-Brexit a izbucnit între Marea Britanie și Uniunea Europeană Foto: Guliver/GettyImages

Un conflict diplomatic a izbucnit între Marea Britanie și Uniunea Europeană  în legătură cu statutul acordat reprezentantului UE la Londra, în condițiile în care Regatul Unit refuză să-i recunoască lui Joao Vale de Almeida rangul diplomatic care este acordat în mod obișnuit celorlalți ambasadori, relatează BBC.

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant UE pentru politică externă, i-a scris ministrului britanic de externe, Dominic Raab, exprimându-și „grava îngrijorare”.

Ministerul de Externe de la Londra insistă însă că diplomatul nu ar trebui să aibă privilegiile și imunitățile de care se bucură ceilalți ambasadori în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena. Argumentul este că s-ar stabili astfel un precedent prin care un organism internațional ar fi tratat în același fel ca o națiune-stat.

Ca urmare a acestei decizii, ambasadorul nu va putea să-i prezinte Reginei scrisorile de acreditare, așa cum fac ceilalți șefi de misiuni diplomatice. Diplomatul nu s-ar bucura de protecția deplină a Convenției de la Viena, care acordă imunitate pentru detenție, jurisdicție penală și taxare.

Drepturile acordate personalului care reprezintă organizațiile internaționale sunt mult mai laxe și pot fi stabilite de autoritățile țării respective.

Oficialii UE acuză Londra de ipocrizie

Decizia Londrei este cu atât mai contrariantă, cu cât în 142 de țări din lume, unde UE are deschise delegații diplomatice, ambasadorii Bruxelles-ului se bucură de același statut ca diplomații care reprezintă statele suverane.

Bruxelles-ul argumentează că Uniunea Europeană nu este o organizație internațională obișnuită, pentru că are propria monedă, un sistem judiciar și are puterea de a emite legi.

În discuții private, oficialii UE acuză Londra de ipocrizie, pentru că în 2010, atunci când, urmare a Tratatului de la Lisabona, a fost înființat serviciul diplomatic al UE - sub numele de Serviciul de Acțiune Externă - Marea Britanie a subscris propunerii ca diplomaților UE să li se garanteze privilegiile și imunitățile echivalente celor la care se face referire în Convenția de la Viena din 18 aprilie 1961.

De ce se teme Bruxelles-ul

Pe de altă parte, există temeri în UE că alte state, care privesc cu ostilitate blocul european, ar putea copia gestul Londrei și i-ar putea lăsa cu mai puține drepturi pe diplomații UE din țările respective, făcându-i mai vulnerabili la acțiuni de hărțuire sau putând fi expulzați cu ușurință. 

Britanicii „să fie foarte atenţi!”, a avertizat negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier. „Ştiu că (după Brexit - n. red.), o spun din nou, nu mai este ca înainte, dar noi nu suntem o organizaţie internaţională ca celelalte. Noi suntem Uniunea şi Regatul Unit a făcut parte din această Uniune nu mai puţin de 47 sau 48 de ani”, a spus Barnier, citat de Agerpres.

Este de așteptat ca acest subiect de controversă să fie discutat lunea viitoare la reuniunea miniștilor de externe din UE.

„Acordarea tratamentului reciproc în baza Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice este o practică standard între parteneri egali şi suntem încrezători că putem clarifica această chestiune cu prietenii noştri de la Londra într-o manieră satisfăcătoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri externe, Peter Stano, subliniind, la rândul său, că Uniunea Europeană nu este o „organizaţie internaţională tipică”. 

El a precizat că statutul şefilor misiunilor diplomatice nu a fost abordat la negocierile dintre Londra şi Bruxelles privind relaţia lor post-Brexit.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

De la capace de WC la locuri de veci. Cele mai ciudate cadouri pe care le-au primit britanicii

Ce este Boxing Day. De la o sărbătoare la care se ofereau cadouri săracilor la goana după cumpărături din vremurile moderne

Trei moduri în care Crăciunul distruge planeta: brazii, jucăriile și risipa

Agenda ambițioasă a Poloniei pentru viitoarea președinție a Consiliului UE: apărare, energie și securitate economică

Partenerii noștri