Dezbatere aprinsă privind restaurarea Notre-Dame. Se cere modernizarea catedralei
Incendiul de la Notre-Dame a lăsat o rană adâncă în inimile francezilor, dar şi a întregii lumi. Întrebarea despre cum va fi reconstruită catedrala a declanşat o dezbatere aprinsă în Franţa, unde unii doresc ca aceasta să primească aspectul dat de renovarea din secolul al XIX-lea, în timp ce alţii ar dori modernizarea celui mai vizitat monument din Europa.
USB-C devine încărcătorul oficial pentru dispozitive în Uniunea Europeană
Sute de mașini și mii de case au fost confiscate în 2024 de la infractori
Carburanții se scumpesc de la 1 ianuarie. Cât va costa litrul de benzină și de motorină
Prognoza meteo de Revelion
Un an de la tragedia de la Ferma Dacilor
Răsturnare de situație: șoferul din Argeș care a intrat cu mașina în pietoni e acuzat de tentativă de omor. Ce au descoperit polițiștii
O familie întreagă a pierit pe „Drumul morții”, la Suceava: a intrat cu mașina într-o cisternă și a luat foc. Imaginile tragediei
Zeci de copii la spital, după ce s-au jucat cu petarde și artificii. Medicii trag un semnal de alarmă: „Rămân cu sechele pe viață”
Vasile Bănescu: „Patriarhul Daniel nu are nicio simpatie pentru extremism. Detestă populismul”. Ce spune despre preoții „propagandiști”
Multe dintre discuţii se poartă în jurul turnului în formă de săgeată, înalt de 93 de metri, care s-a prăbuşit în timpul incendiului. Acesta nu făcea parte din designul original al Notre-Dame, ci a fost adăugat în secolul al-XIX-lea. Unii îşi doresc să fie reconstuit, alţii să fie înlocuit cu ceva modern.
Charlotte Hubert, arhitect: Silueta Notre-Dame din Paris nu poate fi imaginată fără fleşă, pentru că, în afară de statutul său de monument istoric, Notre-Dame face parte din peisajul Parisului. Fleşa este un indicator pe care îl vedem de departe. Este amuzant să vedem că acum aproape 150 de ani această fleşă a provocat un scandal naţional şi a fost subiectul multor discuţii şi acum revenim la dezbateri despre turlă.
Franţa a declanşat un concurs internaţional pentru refacerea catedralei Notre Dame. Experţii spun că restaurarea nu ar trebui să fie o ocazie pentru arhitecţii creativi de a-şi arăta inventivitatea, ci este necesar să fie respectată linia din secolul XIX.
Jean-Michel Leniaud, istoric: Este cel mai vechi loc din ţară unde societatea şi toată naţiunea, oameni religioşi, lideri politici, s-au reunit timp de secole. E valabil şi în ziua de astăzi. Notre-Dame din Paris este principalul vector de unitate. De fiecare dată când am avut o criză în Paris, parizienii au fugit la Notre-Dame.
Înlocuirea bârnelor din stejar, multe dintre ele originale, care au ars în incendiu ar putea reprezenta o problemă. Dar, companiile franceze de exploatare forestieră spun că există rezerve suficiente de stejar, chiar dacă arborii nu sunt la fel de vechi precum cei folosiţi la ridicarea catedralei.
Totodată, francezii au mai primit o veste bună. Cele aproximativ 200 de mii de albine din stupii de la Notre-Dame au supravieţuit incendiului. Acestea produc, în medie, în fiecare an 25 de kilograme de miere, vândută personalului de la catedrală.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News