Live

De ce sunt furioși sârbii?

Data actualizării: Data publicării:

Serbia este o ţară în curs de aderare la Uniunea Europeană. Mulţi sârbi se tem însă că preşedintele lor, Aleksandar Vučić, se îndepărtează de valorile europene şi cârmeşte ţara către o conducere autocrată. Oameni ca Tanja Milanović iau parte, de luni în şir, la proteste antiguvernamentale. Mişcarea, care a început în capitala Belgrad, s-a extins acum în toată ţara. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 17:30.

Încă o dată - ca în fiecare sâmbătă - Tanja Milanović se alătură, pe stradă, altor zeci de mii de sârbi, ca să protesteze împotriva stării de lucruri din ţară.

„E incredibil câţi oameni au venit în seara asta! Se simte energia! E fantastic!”, spune Tanja Milanović

Clasa de mijloc a Serbiei s-a săturat. Sunt furioşi pe clasa politică a ţării, pe corupţia atotcuprinzătoare şi pe nepotismul care a împânzit Serbia.

„Vrem să ducem o viaţă cu adevărat liberă, într-o democraţie adevărată! Dar eu, în ţara asta, mă simt ca prinsă în capcană”, spune o femeie.

„Sunt tânăr şi nu vreau să fiu nevoit să mă mut în Germania. Vreau să-mi construiesc viaţa aici ! Vreau să realizez ceva în ţara MEA!”, pledează cu tărie un tânăr.

„Vreau schimbare ! Vreau să se termine cu dictatura asta!”, cere cu fermitate o doamnă.

Guvernare fără o opoziție credibilă

Protestatarii dau vina pe Aleksandar Vučić, preşedintele populist, de dreapta, şi pe Partidul Progresist Sârb, aflat la guvernare, care, în trecut, au ţinut societatea într-o strânsoare ca de fier. Oricine a vrut să realizeze ceva în Serbia a trebuit să treacă prin ei. În prezent, însă, ţara nu are o opoziţie credibilă politic, care să poată aduce o schimbare.

„Aici nu e vorba de o opoziţie care are revendicări. E vorba de cetăţenii sârbi de rând care-şi exprimă nemulţumirea. Nu reprezentăm niciun partid - cerem doar ca Serbia să devină o ţară decentă, în care Constituţia, legile şi regulile sunt respectate. Ca în orice democraţie normală!”, explică Tanja Milanović.

În ziua următoare, Tanja ne arată una dintre multele probleme la care se referă: străduţa îngustă pe care locuieşte e planificată să devină zonă pietonală - chiar dacă planul de dezvoltare urbană a Belgradului nu o permite. Chiar şi aşa, într-o zi, muncitori în construcţii au venit să taie copacii - stârnind proteste locale.

 

„Nu ni s-a spus nimic despre asta, n-am fost consultaţi, chiar dacă asta ne afectează viaţa. Şi pentru asta luptăm”, spune Tanja Milanović.

Susținătorii lui Vučić îl regretă pe Slobodan Milošević

Tanja e designer de interioare, domeniu în care are succes. În prezent, remodelează apartamentul unui fotbalist celebru. Lucrează cu aceeași echipă de constructori de ani şi ani. În prezent, discută în special politică. Veljko Marianović e specialist în tencuieli. Ca să poată să se descurce cu banii şi să-şi hrănească cei cinci copii, se duce, în mod regulat, să muncească în Germania.

 

„Şi eu m-am alăturat protestelor. N-aş fi făcut-o, dacă n-aş crede că asta ar putea schimba ceva. Suntem dezamăgiţi de viaţa în Serbia. Merităm ceva mai bun”, spune Veljko Marianovic, tencuitor.

Preşedintele Vučić are adepţi loiali - în principal datorită poziţiei sale naţionaliste „pe faţă”.

„Mişcarea opoziţiei e stupidă! Îndepărtarea lui Milošević a fost deja o greşeală majoră. Şi n-au reuşit să facă nicio schimbare!”, spune un nostalgic.

I-am contactat pe Vučić şi pe membri ai partidului său, Partidul Progresist Sârb, în numeroase rânduri, pentru a obţine un comentariu. Fără niciun rezultat, însă. Apoi, în sfârşit, am primit un SMS din partea purtătorului de cuvânt al Guvernului. Mesajul suna astfel: „Aveţi prejudecăţi, la fel ca în trecut. Nu vrem să avem de-a face cu aşa ceva”.

Abandonați de UE?

În mod evident, partidului nu-i plac relatările critice în presă. Între timp, majoritatea canalelor media s-au aliniat deja guvernului. Lucru pe care Uniunea Europeană l-a criticat în repetate rânduri.

Branislav Trifunović, actor şi producător de film, e una dintre cele mai cunoscute figuri din rândurile mişcării de protest. El vrea ca Uniunea Europeană să facă mai multe presiuni asupra Serbiei pentru ca aceasta să respecte drepturile democratice fundamentale.

„Poţi simţi că ceva nu e în regulă. E mult mai uşor pentru cei de la Bruxelles să privească de pe margine până se termină totul. Asta mă doare. Uniunea Europeană e ipocrită în relaţia sa cu Serbia. Asta e ceea ce se întâmplă în prezent”, spune actorul.

Protestatarii consideră că Uniunea Europeană i-a abandonat. Chiar şi aşa, ei nu se vor opri. Pentru ca într-o bună zi - speră ei - situaţia să se îmbunătăţească în Serbia.

Emisiunea „Focus Europa”, o coproducție Digi24-Deutsche Welle, se difuzează la Digi24 vinerea, la ora 23:00, și în reluare sâmbăta, la 17:30.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vucic spune că nu va ceda în fața protestelor izbucnite după prăbușirea acoperișului gării de la Novi Sad: „Nu-mi pasă deloc”

Transportul public în Belgrad va fi gratuit de la 1 ianuarie 2025

Olanda va bloca parcursul Serbiei pentru aderarea la Uniunea Europeană

Jurnaliștii și activiștii sârbi sunt urmăriți de autorități cu programe spion și tehnologie israeliană. Raport Amnesty Internațional

Partenerii noștri