Danemarca suspendă pentru încă trei săptămâni vaccinarea cu AstraZeneca. EMA continuă să studieze cazurile de tromboze
Danemarca a decis să prelungească cu trei săptămâni suspendarea campaniei de vaccinare cu serul de la AstraZeneca, deși serul a fost declarat „sigur și eficient” de către Agenția Europeană a Medicamentului și Organizația Mondială a Sănătății. Totodată, EMA a transmis joi că divizia sa de siguranță a produselor va convoca o ședință a experților pe 29 martie, pentru a analiza în continuare cazurile de tromboze apărute la persoanele imunizate cu vaccinul AstraZeneca, transmite Reuters.
„Am decis astăzi să extindem suspendarea la trei săptămâni”, a declarat joi directorul Agenției Naționale de Sănătate, Soren Brostrom, într-o conferință de presă, susținând că Danemarca „are nevoie de mai mult timp pentru a exclude în întregime o legătură între puținele cazuri cunoscute de tromboze rare, dar grave și vaccinarea cu Astrazeneca”, scrie Le Figaro, potrivit Mediafax.
Danemarca a suspendat vaccinarea cu AstraZeneca în data de 11 martie, după ce mai multe țări au luat această decizie, ca urmare a apariției unor cazuri de tromboză la persoane imunizate cu acest ser.
EMA continuă să studieze cazurile de tromboze apărute după vaccinarea cu AstraZeneca
Experți medicali externi și doi reprezentanți ai cetățenilor sunt așteptați la ședința de luni pentru a-și exprima pozițiile în privința posibilelor motive pentru tromboze, cum apar acestea și alte posibile riscuri, a spus EMA.
Agenția Europeană a Medicamentului și-a exprimat joia trecută convingerea că beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile, după finalizarea unei anchete privind cazuri de tromboză la unele persoane vaccinate cu acest ser, motiv pentru care peste 10 țări au suspendat folosirea acestuia.
”Este sigur și eficient”, a subliniat EMA deși nu exclude total o legătură între evenimentele tromboembolice și vaccin.
EMA analizează și celelalte vaccinuri
Rapoartele clinice şi de laborator revizuite de experţii Agenţiei Europene a Medicamentului nu permit deocamdată „eliminarea definitivă” a unei legături între vaccinul AstraZeneca şi „cazurile rare” de coagulare sangvină detectate în unele ţări europene, afirmă directorul executiv al agenției, Emer Cooke.
Directoarea EMA a subliniat că se analizează şi posibila apariţie a cazurilor „rare” de coagulare sanguină după administrarea celorlalte vaccinuri anti-COVI-19 deja autorizate în Uniunea Europeană (Pfizer-BioNTech, Moderna şi Johnson&Johnson), deşi „până acum nu a fost identificat niciun caz în cadrul monitorizării de siguranţă”.
Editor : I.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News