Live

Cum arată o zi de lucru la frontierele Germaniei. Decizia radicală luată de Berlin pentru a respinge imigrația ilegală

Data publicării:
Control la frontieră, zona Aachen. Foto: Profimedia Images

Germania reintroduce controalele la toate frontierele sale pentru cel puțin șase luni. Scopul este de a contribui la limitarea migrației. Deutsche Welle a vizitat zona de frontieră dintre Germania, Belgia și Țările de Jos pentru a vedea cum funcționează.

Controalele sunt reintroduse temporar și vor fi valabile până la 15 martie 2025. Astfel de controale au devenit deja parte din viața de zi cu zi la frontierele cu Polonia, Republica Cehă, Austria și Elveția.

„Dorim să reducem în continuare migrația ilegală, să oprim traficanții de persoane, să punem capăt criminalității, să recunoaștem și să oprim islamiștii într-un stadiu incipient”, a declarat ministrul german de Interne, Nancy Faeser.

Frontierele Germaniei se întind pe mai mult de 3.800 de kilometri. În prima zi a controalelor extinse, la majoritatea punctelor de trecere a frontierei mai mici, lucrurile păreau la fel ca întotdeauna. Pe drumul cu o singură bandă care leagă orașul olandez Vaals de orașul german Aachen, traficul era, de asemenea, fluent. Magazinele erau aglomerate, iar oamenii stăteau la soare în cafenelele stradale.

Călătoriile fără frontiere au devenit o normă

La periferia orașului Vaals există două indicatoare: pe unul scrie Republica Federală Germania, în timp ce pe celălalt este afișată o hartă a zonei cu multe poteci mici și sloganul olandez „Grenzeloos fietsen!” (Ciclism fără frontiere). Aici se poate pedala dus-întors între Germania, Belgia și Țările de Jos prin câmpuri și păduri.

Numeroase drumuri și poteci leagă orașele și satele din regiunea de frontieră. Aici este destul de normal ca germanii să locuiască în Belgia și Țările de Jos și să lucreze în Germania și viceversa. Autobuzele trec granița și oamenii merg la cumpărături în țările vecine.

Controale flexibile la frontiere

Și intenția este ca lucrurile să rămână așa, a subliniat David Specks, un purtător de cuvânt al Inspectoratului Federal de Poliție al Germaniei din Aachen. Ministerul de Interne al Germaniei a ordonat controale „țintite, adaptate situației și flexibile în ceea ce privește locul și timpul”, mai degrabă decât măsuri „generalizate”, a declarat Specks pentru DW la o benzinărie de autostradă, chiar peste granița cu Belgia. Ofițeri ai poliției federale cu veste de protecție și cu arme pregătite s-au poziționat aici pentru începerea controalelor la frontieră recent extinse.

Poliția federală a Germaniei este responsabilă pentru combaterea criminalității transfrontaliere și pentru securitatea căilor ferate și a aeroporturilor. Ofițerii de poliție așteaptă în mașini de patrulare direct la frontieră și monitorizează traficul. Dacă văd un vehicul care pare suspect, îl urmăresc și îl îndrumă spre zona stației de service.

Acolo, vehiculul este înconjurat. Ocupanții trebuie să își prezinte actele de identitate și documentele, iar portbagajul sau zonele de încărcare a mărfii sunt inspectate.

Noi controale: o provocare în materie de personal

Când vine vorba de a decide unde să efectueze controale la frontieră, poliția se bazează pe experiența sa. Polițiștii monitorizează doar ocazional drumurile mai mici și foarte rar verifică pistele pentru biciclete. „Nu prea există traficanți de persoane pe biciclete cu migranți în spate”, spune Specks.

Cu toate acestea, accentul pus pe controalele aleatorii se datorează în primul rând problemelor de personal. În urmă cu câțiva ani, sindicatul poliției germane a calculat că numai în regiunea Aachen ar fi nevoie de aproximativ 900 de polițiști pentru a monitoriza 24 de ore din 24 principalele puncte de trecere a frontierei. Inspectoratul Federal de Poliție din Aachen dispune în prezent de aproximativ 330 de ofițeri. Acesta este responsabil pentru o secțiune de frontieră care se întinde pe mai mult de 200 de kilometri la sud de Aachen. În plus, există 44 de gări și trei aeroporturi.

Imprevizibil și pentru locuitori

Partidele conservatoare de opoziție din Germania, CDU și CSU, solicită controale complete la frontiere pentru a respinge cât mai mulți imigranți. Cu toate acestea, acest lucru nu ar putea fi realizat cu efectivele actuale. În Aachen, unitatea de poliție federală a primit întăriri pentru a efectua noile controale la frontieră; Specks nu dorește să dezvăluie numărul exact. Cu toate acestea, el a declarat că a fost suficient pentru a crește presiunea. „Acum putem fi în uniformă, dar și sub acoperire, și putem pur și simplu să efectuăm mai multe controale și să devenim mai puțin previzibili pentru infractori.”

Controalele sunt, însă, imprevizibile și pentru persoanele care locuiesc în zona de frontieră. În special, aceștia sunt îngrijorați de posibilitatea de a rămâne blocați ore în șir în ambuteiajele de la frontieră. „Supraveghem traficul transfrontalier și încercăm să menținem impactul la un nivel minim”, a declarat Richard Köster, care conduce Poliția Federală din Aachen.

Reacțiile țărilor vecine la controalele la frontieră

Ministrul german de interne Nancy Faeser a promis, de asemenea, că impactul asupra navetiștilor, comerțului, economiei și călătoriilor va fi cât mai redus posibil. Ea a declarat că măsurile funcționează deja în estul și sudul țării. „Aceste controale au permis, de asemenea, mai mult de 30.000 de refuzuri efective de intrare numai din octombrie 2023 și, în plus, cu o cincime mai puține cereri de azil și cu o cincime mai multe repatrieri ”, a explicat Faeser.

Cu toate acestea, vecinii Germaniei nu sunt mulțumiți de acest nou curs. Spațiul Schengen se dorește a fi o zonă fără frontiere naționale interne.

Migrația ilegală, „sub control”

Cancelarul german Olaf Scholz (SPD) a anunțat că va discuta cu șefii de guvern din UE, precum și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Toată lumea știe că acționăm în cadrul legislației europene, dar că ne folosim la maximum opțiunile”, a declarat Scholz în timpul unei călătorii oficiale în străinătate.

„Toată lumea înțelege că numărul de persoane care vin în Germania este prea mare și că, prin urmare, este în interesul de înțeles al guvernului german să se asigure că vom controla aceste chestiuni printr-o bună gestionare a migrației ilegale.” Aceasta include și astfel de controale.

Germania a invocat o clauză din Tratatul Schengen care permite controale mobile pentru o perioadă de șase luni în caz de urgență: în ochii guvernului federal german, care a fost zguduit în urmă cu două săptămâni de atacul din Solingen al unui islamist sirian ilegal care ar fi trebuit să fie deportat de mult timp, această urgență pare să fi fost stabilită.

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Submarine, rachete, artilerie. Bundestagul aprobă planuri de achiziții pentru Apărare în valoare de 21 de miliarde de euro

Mărturii cutremurătoare ale martorilor care au văzut cum s-a întâmplat atacul de la târgul de Crăciun din Magdeburg

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Partenerii noștri