Live

Cum arată astăzi Rășinari, comuna unde s-au născut Goga și Cioran, și care este secretul ei: „Te obligă să faci ceea ce spui că faci”

Sergiu Voicu Data publicării:
Foto: captură video

La doar 12 km distanță de municipiul Sibiu se află comuna Rășinari. Face parte din zona Mărginimii Sibiului, binecunoscută în România datorită brânzei. Dar Rășinariul este celebru grație oamenilor care s-au născut aici: poetul Octavian Goga și filosoful Emil Cioran.

Rășinari te cucerește de la prima vedere. Casele, înghesuite parcă, dau autenticul zonei. În peisaj apare când și când o căruță plină cu fân. Oamenii sunt primitori. Dar dincolo de aceste atuuri locale, Rășinari nu rămâne înțepenit într-o imagine idilică a satului românesc. Se adaptează vremurilor, se dezvoltă și o face cu ajutorul banilor europeni.  

„Au fost mai multe proiecte din 2007 până în prezent derulate cu bani europeni. Poate cel mai important proiect a fost cel de realizare a canalizării și a apei menajere în comună. Un proiect de 7 milioane de euro”, explică primarul comunei Rășinari, Bogdan Bucur. 

„Am cumpărat mașină de pompieri nouă pe fonduri europene. Am cumpărat o mașină de deszăpezit care vara preia utilaje de măturat străzile, iar iarna o folosim pentru deszăpezire. Am construit drumuri forestiere, pentru că avem 10 mii de hectare de pădure care aparțin localității noastre”, enumeră edilul.

Tot prin fonduri europene,  s-a construit și o grădiniță pentru copiii din Rășinari.  „A fost necesară această grădiniță. Avem 5.600 de locuitori și fiind foarte aproape de oraș, nu ne confruntăm cu depopularea, cum se întâmplă în alte localități”, spune Bogdan Bucur. 

Banii care te obligă să te ții de promisiuni

Când o comunitate se dezvoltă, atunci și oamenii din interiorul comunității sunt lămuriți să rămână acasă și să nu plece spre orașe mai mari.

Pe de altă parte, Rășinari mizează și pe atragerea de turiști. 

„Vin destul de mulți. Avem vreo 25 de pensiuni în interiorul locuității, Iar pentru că pe aici este drumul spre Păltiniș, sunt destul de multe pensiuni pe Valea Ștejii și pe drumul spre Păltiniș. Beneficiem și de o agendă culturală a comunei, anumite activități culturale care sunt foarte bine primite de turiști. De exemplu, un festival celebru la noi prin care promovăm brânzeturile locale: Festivalul brânzei și al țuicii. De asemenea, promovăm mâncărurile tradiționale ale comunei, tocănița de oaie, o plăcintă cu urdă - căreia îi spunem vărzar - și avem evenimente cu tramvaiul care circulă între Rășinari și Sibiu. Iar turiștii care ajung în zona au de unde alege cum să își petreacă timpul liber”, dă asigurări primarul Bogdan Bucur.

El spune că înainte de a deveni primar, în 2008, lucra pe fonduri europene și știa despre ce este vorba și care este beneficiul acestora. „Este o sursă sigură și te și obligă să faci ceea ce ai promis că faci cu acești bani europeni. Nu prea poți să zici: gata, uite, vreau niște bani pentru o asfaltare de stradă și tu pe urmă să-i folosești ca să faci cu totul altceva. Nu se poate așa ceva și atunci ești sigur că atunci când începi o investiție pe fonduri europene, ești obligat să o finalizezi, pentru că altfel o să trebuiască să dai banii înapoi”, arată primarul.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ungaria pierde un miliard de euro din fonduri europene și alte 19 miliarde sunt înghețate, din cauza lui Viktor Orban

Copii dispăruți în a doua zi de Crăciun: o fată de 15 ani din județul Satu Mare și un băiat de 13 ani din județul Sibiu

Primul mesaj al lui Marcel Boloș după revenirea la Ministerul Proiectelor Europene. Care este obiectivul anunțat de ministru

România primeşte 37,05 milioane de euro fonduri europene, ca parte a celei de-a doua cereri de plată din PNRR

Partenerii noștri