Live

Cum a fost detronată regina cripto a Europei: înregistrări secrete, spioni și valizele cu bani cash care au dat-o de gol (Politico)

Data publicării:
Suspecții din scandalul Qatargate au primit o sumă totală de aproximativ 4 milioane de euro în decursul a 4 ani. Foto: Profimedia Images Foto: Profimedia Images

Eva Kaili era cea mai mare fană a criptomonedelor din Parlamentul European. Dar cariera ei de vice președinte a Parlamentului s-a prăbușit când poliția i-a perchiziționat casa cu un an în urmă și a descoperit 150.000 de euro în bani cash. Sute de documente din anchetă, obținute recent de Politico, dezvăluie noi detalii surprinzătoare despre această investigație dramatică, ce se bazează pe o serie de înregistrări secrete, mărturii și probe strânse în timpul raziilor desfășurate de polițiști.

Kaili și partenerul ei, Francesco Giorgi, sunt printre cele mai importante figuri de la Bruxelles care au fost acuzate în unul dintre cele mai mari cazuri de corupție care au lovit vreodată instituțiile UE.

Qatargate, ancheta de lungă durată cu privire la suspiciunile conform cărora o rețea de suspecți a primit bani cash sau cadouri pentru a influența deciziile Parlamentului European, nu s-a încheiat încă.

Documentele analizate de Politico arată că suspecții ar fi urmat să primească plăți în valoare totală de aproximativ 4 milioane de euro în decursul a patru ani.

Din cauza naturii haotice a investigației este imposibil de spus cu precizie care ar fi fost suma totală care era pusă în joc, dar un lucru este sigur: este vorba de sume mari de bani cash, iar felul în care suspecții au încercat să ascundă acești bani le-a oferit investigatorilor niște povești extraordinare.

Tatăl lui Eva Kaili a fost prins într-un hotel de lux de la Bruxelles cu o valiză plină cu bani cash. Foto: Profimedia Images

Pe data de 9 decembrie a anului trecut, atunci când Kaili a simțit că este tot mai încolțită de investigatori, ea i-a cerut ajutorul tatălui ei. Puțin mai târziu, acesta a fost prins într-un hotel de lux de la Bruxelles cu o valiză plină de bani cash.

Înainte să fie arestată, Kaili era unul dintre cei 14 vice președinți ai Parlamentului European și a dezvoltat un interes deosebit pentru criptomonede. Ea a negat mereu orice implicare în scandalul de corupție și contestă acuzațiile care i-au fost aduse.

Qatar a insistat ca afacerea să rămână secretă

Partenerul ei, Giorgi, și șeful său, Pier Antonio Panzeri, fost membru al Parlamentului European, au recunoscut rolurile pe care le-au jucat în această schemă.

Anul trecut, în timpul primelor raiduri ale poliției, ofițerii au confiscat bancnote în valoare de peste 600.000 de euro din apartamentul lui Panzeri aflat în cartierul Schaerbeek din Bruxelles.

La scurt timp după ce a fost arestat, Panzeri le-a spus detectivilor că primise banii conform unei înțelegeri pe care a avut-o cu Qatar prin care era de acord să facă muncă de „consultanță” pentru statul din Golful Persic.

Potrivit lui Panzeri, el ar fi preferat să primească banii pe căi mai transparente pentru care să plătească impozit, dar cei din Qatar au insistat că afacerea trebuie să rămână secretă.

Qatar a livrat banii în două tranșe – la finalul anului 2019 și în primăvara anului 2022 – iar cea de-a doua sumă a venit într-o pungă de cumpărături, le-a spus Panzeri polițiștilor. „Bănuiesc ca au ajuns într-o valiză diplomatică”, a spus acesta, potrivit documentelor din anchetă.

380.000 de euro în pungi de plastic ascunse sub pat

„În general, nu cheltui foarte mult”, a spus Panzeri, care avea 380.000 de euro în pungi de plastic ascunse sub pat – spionii belgieni au făcut această descoperire când i-au vizitat apartamentul în secret cu lui înainte ca Panzeri să fie arestat. Spionii au găsit și 320.000 de euro în seiful său.

A existat, însă, și o excepție în felul economicos în care Panzeri își cheltuie banii: vacanțele. Îi plăcea să meargă în vacanță de trei ori pe an și să cheltuie între 20.000 și 25.000 de euro de fiecare dată. Acesta a vizitat, printre altele, Miami și Canada în 2022.

Poliția a confiscat în timpul primelor raiduri bancnote în valoare de peste 600.000 de euro din apartamentul lui Panzeri de la Bruxelles. Foto: Profimedia Images

După ce Panzeri a început să colaboreze cu Qatar, a primit atât de mulți bani cash încât a ajuns să arunce o parte dintre ei într-un tomberon de gunoi.

Într-o zi în 2019, Panzeri a primit un apel din partea unui europarlamentar, pe care Politico nu l-a identificat din motive legale, care era în Italia și avea nevoie de ajutor.

Bani ascunși în cărți, aruncați apoi la tomberonul de gunoi

Panzeri a fost de acord și a trimis un asistent parlamentar acasă la persoana aflată în Italia pentru a ridica o pungă. Când au deschis punga, asistentul și Panzeri au descoperit înăuntru mai multe haine și cărți găurite: în interiorul lor erau bani cash în valoare de 60-70.000 de euro.

Panzeri a spus că nu știe de unde provin banii și că i-a aruncat pe toți la gunoi în timp ce se întorcea acasă fără să-i numere.

„Versiunea pe care Panzeri o redă este complet inventată și devină grotescă atunci când spune că a aruncat banii la tomberon”, a scris Francesco Giorgi, la rândul său un fost asistent al lui Panzeri, despre mărturia șefului său de odinioară.

Atât Giorgi, cât și Panzeri, însă, au spus că înțelegerea la care s-a ajuns cu Qatarul în 2019 presupunea ca acel europarlamentar să primească în total 250.000 de euro pentru a finanța o campanie electorală europeană în 2019.

„Am fost victima unui jaf ciudat”

Într-o altă poveste cu bani cash, Panzeri a spus că în octombrie 2022 a pierdut 15.000 de dolari într-o călătorie cu trenul de la Paris la Bruxelles. „Am fost victima unui jaf ciudat”, le-a spus el detectivilor după ce a fost arestat.

Giorgi le-a povestit investigatorilor cum strângea el banii cash din Qatar pentru rețeaua de la Bruxelles. Uneori, venea cu o poză cu o bancnotă când se întâlnea cu o persoană din rețea, folosind-se de imagine pentru a se identifica în fața persoanei în cauză.

Francesco Giorgi, partenerul lui Kaili, le-a povestit investigatorilor cum strângea banii cash din Qatar pentru rețeaua de la Bruxelles. Foto: Profimedia Images

Într-unul din cazuri, Giorgi a ridicat 300.000 de euro în apropiere de Palatul Regal de la o persoan într-un Audi negru cu plăcuțe de înmatriculare din Olanda. Altădată, a avut o întâlnire de acest gen într-o parcare dincolo de canal. În total, au avut loc cam 10 astfel de întâlniri – 2 sau 3 pe an – în care a primit minim 50.000 de euro.

„A devenit greu de controlat. A fost foarte stresant pentru mine”, a spus Giorgi la scurt timp după arest. Giorgi i s-a plâns lui Panzeri, spunându-i că a fost nevoit să cumpere un nou seif.

Kaili și banii puși de-o parte „în caz de atac nuclear”

Giorgi a adus cu el aceste seifuri cu bani când s-a mutat cu Kaili într-un apartament din apropiere de Parlamentul European. Codul de deschidere al seifului era data de naștere a mamei sale. Kaili cunoștea și ea acest cod, potrivit mărturiei lui Giorgi.

Kaili s-a apărat spunând că a aflat despre banii din casa în care locuia cu Giorgi din „presă” pe data de 9 decembrie 2022. Totuși, Kaili avea și ea o pungă cu bani cash – între 30 și 40.000 de euro. Ce scop aveau acești bani? Potrivit lui Kaili, banii erau „în caz de atac nuclear”.

Și astfel a căzut de pe tron regina cripto a Europei.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Alertă după atacul din Magdeburg. Mai multe țări din Europa cresc numărul forțelor de ordine la târgurile de Crăciun

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Partenerii noștri