Live

Criza economică obligă tinerii să stea cu părinții chiar dacă au peste 30 de ani. În Portugalia proporția e 52%, în Croația e 65%

Data publicării:
Proporția tinerilor angajați care trăiesc cu părinții lor în UE a crescut semnificativ în ultimii ani. FOTO: Getty Images

Proporția tinerilor angajați care trăiesc cu părinții lor în UE a crescut semnificativ în ultimii ani, arată datele unei agenții a UE. În Portugalia, proporția a ajuns la 52%, în Spania la 42%, iar în Croația la 65%.

O analiză a Eurostat obținute de The Guardian a constatat că, în medie, la nivelul întregului bloc comunitar, proporția persoanelor cu un loc de muncă între 25 și 34 de ani care trăiesc în casa părintească a crescut de la 24% la 27% între 2017 și 2022.

Irlanda, unde chiriile s-au dublat din 2013, a înregistrat o creștere cu 13 puncte procentuale a tinerilor care lucrează și care locuiesc cu părinții lor, de la 27% la 40%, potrivit analizei Eurofound, agenția UE pentru îmbunătățirea condiţiile de viaţă şi de muncă.  

Alte țări care au înregistrat creșteri între 2017 și 2022 sunt Portugalia, unde proporția a ajuns de la 41% la 52%, și Spania, unde a ajuns de la 35% la 42%. În Franța a crescut de la 10% la 12%, în timp ce Italia a înregistrat o creștere de la 41% la 48% și Croația de la 58% la 65%.

Eurofound a publicat un raport amplu care subliniază provocările cu care se confruntă tinerii din UE, inclusiv locuințe, criza costului vieții, sănătatea mintală și locurile de muncă precare.

Deși au existat unele tendințe pozitive în ceea ce privește munca, raportul a constatat că ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și-a revenit la cele mai înalte niveluri din 2007, deși angajarea precară rămâne o preocupare.

Creșterile recente ale costului vieții vin pe fondul creșterii costurilor locuințelor în zona euro: între 2010 și 2022, prețurile proprietăților în zona euro au crescut cu 47%, potrivit unui raport Eurostat din 2023 .

Raportul Eurofound a arătat că jumătate dintre tinerii care locuiesc cu părinții lor ar dori să se mute în decurs de un an, dar doar 28% au spus că au planuri concrete să facă acest lucru. Imposibilitatea de a trăi independent este asociată deseori cu un sentiment de excluziune socială.

Mai mult de jumătate dintre tinerii cu vârste între 25 și 34 de ani care rămân cu părinții sunt din state membre din sud și est. Tensiunile financiare au fost raportate cel mai mult de tinerii din anumite părți ale acestei regiuni – 42% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani în Bulgaria și 72% din Grecia se confruntă cu aceasta, comparativ cu 6,3% în Luxemburg și Țările de Jos.

Cercetarea a remarcat, de asemenea, rolul crucial pe care l-au jucat diferențele culturale în discrepanțele dintre statele membre în ceea ce privește locuirea în casa părintească.

Autorul principal al raportului, Eszter Sándor, a declarat: „O mulțime de cercetări anterioare au descoperit că în multe țări din sudul și estul Europei, legăturile de familie sunt puternice, în timp ce sprijinul guvernului pentru tineri este relativ scăzut. În comparație, în țările nordice regula este să părăsești casa părintească în jurul vârstei de 18 ani – acest lucru este încurajat și de părinți și de stat”, a spus ea.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Mi-ai distrus viața! Ești o mincinoasă”. A intrat în casă peste fosta sa soție și a pornit scandalul. Divorț de 60.000.000 €

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Număr record de job-uri subvenționate pentru integrarea șomerilor pe piața muncii. Anunțul făcut de Ministerul Muncii

Războiul din umbră care ar putea arunca Rusia într-o criză economică. Arabia Saudită amenință că va inunda piața cu petrol

Calvarul unei familii de români, la muncă în Franța. Au ocupat ilegal o casă, au renovat-o. „Copiii au lucrat cot la cot cu mine”

Protest uriaș pe străzile din Madrid. Mii de spanioli au cerut prețuri mai mici la locuințe

Partenerii noștri