Criza Brexit, tema principală la reuniunea liderilor UE. România susține o retragere cu acord
Consiliul European se întruneşte, în zilele de 17 şi 18 octombrie 2019 pentru a discuta despre ultimele evoluţii ale Brexitului, bugetul pe termen lung al UE şi priorităţile pentru următorii cinci ani, conform Agerpres.
Una dintre temele principale ale reuniunii este Brexitul, subiect care a fost analizat în detaliu şi de Consiliul Afaceri Generale al UE din 15 octombrie 2019.
Discuţiile pe tema Brexit au loc în contextul în care termenul pentru retragerea Regatului Unit din UE, în baza articolului 50 din Tratatul Uniunii, este 31 octombrie 2019. Regatul Unit este primul stat din Uniunea Europeană care a activat clauza de retragere din UE (art. 50) la 29 martie 2017. De atunci şi până în iulie 2019, când Theresa May a fost înlocuită de Boris Johnson, Parlamentul britanic a respins în mai multe rânduri acordul de retragere convenit între negociatorul Marii Britanii şi cel al UE.
La 2 octombrie 2019, premierul Boris Johnson i-a transmis preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, noul proiect de acord privind retragerea, ca alternativă la un Brexit fără acord la 31 octombrie. Noul plan propus de Marea Britanie prevede ca Irlanda de Nord să aparţină aceleiaşi zone vamale ca Marea Britanie, dar ca provincia britanică să păstreze regulile UE pe o perioadă de patru ani, pentru toate bunurile, nu doar pentru produsele agricole. La rândul său, Jean-Claude Juncker, a transmis, la 2 octombrie, că propunerea prezentată ridică "puncte problematice", mai ales în ceea priveşte guvernanţa ''backstop"-ului.
În privinţa bugetului, liderii statelor UE îşi vor prezenta propria poziţie cu privire la Cadrul financiar multianual (CFM) 2021-2027 în baza eforturilor preşedinţiei finlandeze a UE de a centraliza opţiunile aflate pe masa negocierilor. Discuţiile pe marginea CFM au loc în contextul în care, la 10 octombrie, Parlamentul European a votat o rezoluţie prin care trage un semnal de alarmă asupra riscului ca planul de investiţii UE pentru 2021-2027 să nu fie convenit la timp cu Consiliul. Parlamentul a invitat, astfel, Comisia să prezinte un plan de urgenţă care să permită prelungirea actualului cadru financiar multianual dacă următorul nu va fi stabilit la timp.
Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis va pleda pentru un buget ambițios, capabil să ducă la îndeplinirea obiectivelor Agendei strategice a UE, care să asigure realizarea cu succes a obiectivelor Uniunii pentru deceniul viitor. Președintele României va arăta, de asemenea, că țara noastră sprijină ferm menținerea unor alocări semnificative pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, două politici comunitare esențiale datorită contribuției lor semnificative la sporirea investițiilor europene și continuarea procesului de convergență la nivel european.
Cu privire la Brexit, președintele va continua să susțină importanța asigurării unei retrageri ordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană. În acest sens, Acordul de retragere reprezintă instrumentul cel mai eficient pentru limitarea impactului negativ al retragerii Marii Britanii din UE, garantarea drepturilor și oferirea de siguranță pentru cetățeni și mediul de afaceri. Acordul de retragere reprezintă un pas necesar înspre consolidarea încrederii între cele două părți și o garanție pentru asigurarea unor relații cât mai strânse între Uniune și Marea Britanie după Brexit.
Liderii reuniţi la Consiliul European vor discuta şi despre demersurile care vor continua agenda strategică, precum şi despre priorităţile UE pentru perioada 2019-2024. Este invitată să prezinte priorităţile noii Comisii şi preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Editor: Robert Kiss
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News