Live

Exclusiv Cristian Diaconescu: Austria nu ne dă nimic. „Fără o decizie clară pe cele trei spații, nu există aderare la Schengen”

Data actualizării: Data publicării:
Exploziile din Iran complică și mai mult situația din Orientul Mijlociu, spune Cristian Diaconescu. Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu consideră „inacceptabil” acordul Austriei privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, care, în opinia sa, nu oferă niciun fel de dată precisă pentru finalizarea acestui proces. El a declarat în emisiunea „Live cu Rotaru și Kiss” de la Digi24 că ar trebui să se creeze o masă critică în jurul României și Bulgariei, făcând trimitere la acordul privind începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova, obținut în ciuda împotrivirii fățișe a Ungariei. 

„Negocierea privind acordul Schengen poate avea un rezultat pozitiv în legătură cu România și Bulgaria din două perspective: fie aderarea pe cele trei categorii de frontiere - maritim, terestru și aerian -, fie o aderare eșalonată, cu date certe privind cele trei categorii de frontiere, cum s-a întâmplat, printre altele, în cazul Austriei”, a declarat Cristian Diaconescu vineri, la emisiunea „Live cu Rotaru și Kiss”. 

Fostul ministru a anunțat în emisiune că Austria și dat „un anume tip” de acord privind România și Bulgaria. 

„În acest moment, acum câteva minute, Austria și-a dat acordul privind un anume tip de prevedere, și anume: Consiliul (European - n.r.) în anul 2024, în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei pe cale terestră la Schengen, să continue dialogul pentru stabilirea în 2024 a unei date rezonabile (privind aderarea  - n.r.). (...) Ar urma ca, dacă partea română este de acord cu această variantă, să se intre în procedura scrisă, după ce serviciul juridic al UE își dă acordul, și procedură scrisă după aceea să intre în evaluările celorlalte state. Deci și dacă acceptă această prevedere, încă nu este clar asumată de Consiliu.” 

„Este inacceptabilă o astfel de variantă”

În opinia sa, acordul Austriei nu valorează nimic, pentru că nu stabilește niște date clare pentru etapele aderării la Schengen.

„Din punct de vedere juridic, fără o decizie clară pe cele trei spații, nu există aderare la Schengen. După părerea mea este inacceptabilă o astfel de variantă propusă de Austria și ar trebui să se creeze masa critică pentru o aderare decentă a României și Bulgariei.”

Mai mult, Cristian Diaconescu susține că decizia Austriei „poate fi întoarsă” și face trimitere la modul în care s-a ajuns la acordul pentru începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova, în ciuda împotrivirii declarate a Ungariei.

„Un singur lucru vreau să adaug: se poate, poate fi întoarsă decizia Austriei. Adică și terestru. Deci, la toamnă sau la 1 ianuarie 2025 România și Bulgaria intră inclusiv terestru în Schengen și am închis discuția”, a spus Cristian Diaconescu. 

Întrebat cum s-ar putea obține acest lucru, fostul ministru a vorbit despre crearea unei mase critice în jurul celor două țări.

„O masă critică de genul celei create în jurul Ucrainei și Republicii Moldova, atunci când Scholz (cancelarul Germaniei - n.r.) chiar l-a invitat fizic afară pe cel care se opunea (Viktor Orban - n.r.) începerii aderării celor două state. Când excede bilateralul, să ai forță să creezi o masă critică multilaterală”, a arătat Cristian Diaconescu.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple în câteva săptămâni

Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință

Ungaria va instala un sistem de apărare aeriană la graniţa cu Ucraina. „Ameninţarea escaladării războiului este mai mare ca niciodată”

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Partenerii noștri