Compania care a montat schela la Notre-Dame admite că unii dintre muncitori au încălcat interdicţia de a fuma
Compania care a montat schela pentru lucrările de renovare de la catedrala Notre-Dame din Paris a recunoscut şi şi-a exprimat miercuri „regretul” că unii dintre muncitorii săi nu au respectat interdicţia de a fuma pe şantier, însă a exclus orice legătură cu incendiul care a distrus o parte din monumentul istoric, relatează Agerpres.
„Într-adevăr, există muncitori care din când în când au încălcat această interdicţie şi regretă”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei "Le Bras Freres", Marc Eskenazi, dând însă asigurări că „în niciun caz un chiştoc prost stins s-ar putea afla la originea incendiului de la Notre-Dame din Paris”.
Aceşti „muncitori au recunoscut în faţa poliţiştilor că li s-a întâmplat să mai fumeze”, a precizat el.
Marc Eskenazi a reacţionat la un articol publicat miercuri în săptămânalul satiric francez Le Canard enchaîné, în care se afirma că anchetatorii au găsit şapte chiştoace la locul incendiului.
„Exista într-adevăr o interdicţie de a fuma pe schele”, a mai spus Marc Eskenazi. Însă „această interdicţie era mai mult sau mai puţin respectată”, deoarece „era un pic complicat să cobori pentru că dura mult timp”.
Cu toate acestea, este „în afara discuţiei” ca această neglijenţă să fie la originea incendiului, a insistat el, afirmând că „oricine a încercat să aprindă un foc în şemineu a văzut că nu se întâmplă prea multe dacă pui un chiştoc pe o bucată de lemn”.
Ipoteză: Dacă nu chiștoacele sunt cauza incendiului de la Notre-Dame, atunci motoarele electrice?
Făcând referire la pista unui incendiu provocat de motoarele electrice ale ascensoarelor către schele, Marc Eskenazi a dat asigurări că aceste motoare „nu pun nicio problemă”.
„În orice caz, sunt departe de fleşă în condiţiile în care s-a stabilit că incendiul a pornit din interiorul edificiului”, a mai spus el. „În niciun caz, ele (motoarele electrice) nu pot fi responsabile pentru declanşarea incendiului”, a afirmat el.
O parte a catedralei a fost distrusă într-un incendiu de proporţii izbucnit în seara zilei de 15 aprilie. În 2017, circa 10 milioane de turişti au vizitat capodopera arhitecturii gotice, unde se efectuau importante lucrări de renovare de mai multe luni.
Autorităţile privilegiază originea accidentală (în special un scurt circuit) a incendiului.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News