Live

Comisia Europeană vrea să aplice la nivelul UE modelul de apărare al Finlandei în faţa Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit cu preşedintele finlandez Sauli Niinisto. Foto: Profimedia Images

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut miercuri fostului preşedinte finlandez Sauli Niinisto să pregătească un raport în vederea iniţierii unui demers de consolidare a pregătirii cetăţenilor pentru apărare şi care să reproducă la nivelul întregii Uniuni Europene modelul aplicat de Finlanda, ţară ce are o lungă frontieră cu Rusia, relatează agenţia EFE.

„Avem multe de învăţat de la Finlanda”, a spus Ursula von der Leyen la o conferinţă de presă la care a participat şi fostul preşedinte finlandez şi la care a lăudat „mentalitatea specifică” a ţării acestuia în materie de pregătire a cetăţenilor pentru apărare, preşedinta Comisiei Europene îndemnând ca acest concept să fie extins la nivelul întregii UE.

Referindu-se la Rusia, şefa executivului comunitar a subliniat că Finlanda „a învăţat să trăiască cu un vecin atât de imprevizibil şi agresiv”, un fapt care „i-a modelat societatea” printr-o strategie de apărare cetăţenească ce „îi implică pe toţi” pentru a fi pregătiţi în faţa oricărui tip de ameninţări, nu doar de natură militară, ci şi atacuri cibernetice sau dezastre naturale.

Von der Leyen a subliniat că în acest model finlandez „fiecare parte a societăţii are capacitatea de a ajuta la salvgardarea funcţiilor vitale în perioade de criză”, având de asemenea în vedere „garantarea aprovizionării de bază pentru populaţie şi susţinerea forţelor de apărare în sarcinile lor”.

„Modelul finlandez este un ansamblu de experienţe dobândite în istorie de-a lungul secolelor de vecinătate cu Rusia”, a explicat de partea sa fostul preşedinte finlandez, subliniind că, „în societatea finlandeză, fiecare cetăţean îşi apără ţara”.

Sauli Niinisto a atras atenţia de asemenea că pregătirea pentru securitate şi apărare este un domeniu „foarte amplu”, prin urmare la fel va trebui să fie şi raportul pe acest subiect pe care el îl va elabora pentru viitoarea Comisie Europeană - care va fi instalată după alegerile europarlamentare -, cu aspecte care merg dincolo de apărarea militară „convenţională” şi implică de asemenea capitole precum rezilienţa cibernetică sau folosirea dronelor.

„Este momentul să ne trezim. Sunt foarte mândru că mi s-a încredinţat această sarcină”, a mai spus fostul preşedinte finlandez, care a amintit că în cei 12 ani cât a ocupat acest post (2012-2024) a pledat mereu pentru o politică europeană de securitate şi apărare „foarte puternică”.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Oficiali americani contrazic Ucraina privind atacul cu „rachetă intercontinentală”. Ce spun aceștia

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

Partenerii noștri