Live

Comisia Europeană: Statele UE trebuie să dea dovadă de „solidaritate” și să preia migranţi din Italia

Data actualizării: Data publicării:
Migranți salvați sunt transferați de pe vasul "Louise Michel" către portul Lampedusa. Foto: Profimedia Images

Statele UE trebuie să dea dovadă de „solidaritate” și să preia migranţi din Italia, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson. Peste  2.000 de migranţi au debarcat în insula Lampedusa, în ultimele 24 de ore.

''Când vedem (...) un număr uriaş de oameni venind într-un timp foarte scurt este nevoie de solidaritate faţă de Italia şi le solicit celorlalte state membre să sprijine prin relocări'', a declarat Ylva Johansson, citată de Agerpres. ''Ştiu că este mai dificil în timp de pandemie, dar cred că este posibil de gestionat şi acum este momentul (...) pentru a arăta solidaritate faţă de Italia şi a ajuta în această situaţie'', a adăugat comisarul Ylva Johansson, vorbind alături de Înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi.

Acesta din urmă a cerut de asemenea statelor UE să convină asupra unui sistem de relocare a migranţilor, adăugând că trebuie să înceteze respingerea acestora la graniţele blocului comunitar. El a menţionat că a căzut de acord cu Ylva Johansson asupra faptului că UE are nevoie de un mecanism care să echilibreze ''găzduirea corespunzătoare la sosire cu solidaritatea prin relocare'', precum şi un ''mecanism corect de returnare în ţările lor a celor care nu sunt recunoscuţi ca refugiaţi''.

În ultimele 24 de ore, 2.218 migranţi au debarcat pe insula italiană Lampedusa, dintre care 635 noaptea trecută, a relatat luni agenţia ANSA, citată de DPA.

Pe fondul condiţiilor meteo favorabile, în ultimele zile a crescut abrupt numărul migranţilor care pornesc dinspre nordul Africii, mai ales din Libia, către insulele Sicilia şi Lampedusa în bărci supraaglomerate.

Potrivit Ministerului de Interne italian, peste 12.900 de migranţi au ajuns în Italia de la începutul acestui an, faţă de aproximativ 4.100 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Mulţi dintre aceştia provin din Tunisia, Cote d'Ivoire sau Bangladesh.

Formaţiunile italiene de extremă-dreapta, inclusiv Liga fostului ministru de interne Matteo Salvini, au avertizat asupra ''miilor de migranţi ilegali'' care sosesc în Italia, Salvini cerând duminică o reuniune de criză cu premierul Mario Draghi.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajul preşedintei CE Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: „Românii şi-au apărat dreptul de a-şi alege propriul destin”

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

Apărarea TikTok, după ce Comisia Europeană a anunțat o investigație: „Eliminăm conținutul care încalcă regulile”

Partenerii noștri