Comisia Europeană propune noi norme care vizează informaţiile colectate despre pasagerii companiilor aeriene
Comisia Europeană a propus marţi noi norme privind datele pasagerilor companiilor aeriene, care vor impune colectarea acestor date inclusiv pentru zborurile efectuate în interiorul UE, scopul propunerii fiind de a combate imigraţia ilegală pe toate zborurile care intră în spaţiul Schengen şi a îmbunătăţi gestionarea frontierelor, a anunţat executivul comunitar într-un comunicat.
Sunt propuse în special noi norme pentru a consolida utilizarea datelor privind informaţiile prealabile referitoare la pasageri (API - Advance Passenger Information). Această propunere este una din acţiunile-cheie identificate în strategia UE privind o uniune a securităţii.
Noile norme vor îmbunătăţi utilizarea datelor API pentru efectuarea de verificări ale pasagerilor înainte de sosirea acestora la frontierele externe. Noile norme vor consolida, de asemenea, lupta împotriva criminalităţii grave şi a terorismului în cadrul UE. Acest lucru va elimina o lacună importantă din cadrul juridic actual, respectând, în acelaşi timp, standardele UE privind protecţia şi transmiterea datelor.
Noile norme prevăd colectarea obligatorie a datelor API în scopul gestionării frontierelor şi al combaterii imigraţiei ilegale, pentru toate zborurile care intră în spaţiul Schengen, şi includ o listă închisă de elemente de date API, mijloacele de colectare a datelor API şi un punct unic pentru transferul datelor. Acest lucru va facilita deplasarea persoanelor care călătoresc în spaţiul Schengen, reducând din timpul necesar pentru debarcare şi controalele fizice la frontieră.
Va fi de asemenea simplificată transmiterea datelor API de către transportatorii aerieni către autorităţile naţionale, prin intermediul unui nou router, care va fi gestionat de eu-LISA, o agenţie a UE. Această soluţie tehnică respectă garanţiile în materie de protecţie a datelor cu caracter personal, deoarece doar va transmite şi nu va stoca date API, potrivit sursei citate de Agerpres.
Propunerea urmează să fie examinată de Parlamentul European şi de Consiliul UE şi se preconizează că noile norme privind colectarea şi transferul datelor API vor fi aplicate integral începând cu 2028.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News