Live

Comisia Europeană nu ridică sancţiunile de 1 milion de euro pe zi impuse Poloniei. Modificările la legile justiției, insuficiente

Data actualizării: Data publicării:
Blocul comunitar acuză Partidul Lege şi Justiţie (PiS), la guvernare în Polonia, că se amestecă politic în sistemul judiciar al ţării, încălcând dreptul UE. Foto: Profimedia Images

Noua lege care elimină camera disciplinară pentru judecători a Curţii Supreme a Poloniei este insuficientă pentru eliminarea sancţiunilor financiare impuse Varşoviei de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), a declarat marţi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Până acum, Polonia a fost amendată cu 250 de milioane de euro - un milion de euro pentru fiecare zi de neîndeplinire a condițiilor transmise de Comisia Europeană.

Întrebat dacă legea poloneză intrată în vigoare vinerea trecută va determina Comisia să ceară CJUE încetarea amenzii zilnice de un milion de euro impuse Poloniei, Christian Wigand, purtător de cuvânt al CE, a răspuns că „procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor (infringement - n.r.) despre care vorbim nu priveşte doar camera disciplinară. Comisia a contestat şi alte dispoziţii introduse prin lege în sistemul judiciar începând din decembrie 2019”.

Din 3 noiembrie 2021, suma totală a sancţiunilor europene împotriva Poloniei se ridică la 250 de milioane de euro, reaminteşte AFP.

Penalizarea financiară a fost adoptată pentru a constrânge guvernul de la Varşovia să se conformeze unei decizii a CJUE prin care se cerea o reacţie la preocupările Bruxellesului privind sistemul judiciar polonez.

Mai mult, Comisia Europeană a arătat în repetate rânduri că Polonia nu va putea primi fonduri de 35,4 miliarde de euro, din care 23,9 miliarde nerambursabile, din planul de relansare economică după epidemia de coronavirus, dacă nu va implementa reformele solicitate pentru independenţa justiţiei.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat Poloniei trei condiţii pentru eliminarea sancţiunilor: înlocuirea camerei disciplinare a Curţii Supreme cu o instanţă independentă şi imparţială, reformarea regimului disciplinar al magistraţilor, inclusiv prin anularea sancţiunilor disciplinare „controversate”, şi posibilitatea ca judecătorii sancţionaţi să beneficieze de reexaminarea dosarelor lor în cadrul noilor reglementări.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Polonia preia președinția rotativă a Uniunii Europene în ianuarie 2025. Care sunt planurile pentru țările membre în următoarele luni

Centrul de putere al Europei se schimbă. Cum ar putea arăta următoarea ordine mondială (Politico)

USB-C devine încărcătorul oficial pentru dispozitive în Uniunea Europeană. Ce obligații au producătorii

Agenda ambițioasă a Poloniei pentru viitoarea președinție a Consiliului UE: apărare, energie și securitate economică

Partenerii noștri