Live

Comisia Europeană face presiuni asupra Agenţiei Europene pentru Medicamente să aprobe mai repede vaccinul anti-COVID de la Pfizer

Data publicării:
Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech. Foto: Profimedia Images

Agenţia Europeană pentru Medicamente este presată în acest moment de Comisia Europeană şi de guvernele unor ţări din UE pentru a aproba mai repede vaccinul împotriva COVID-19 Pfizer-BioNTech, au declarat surse din interiorul UE pentru Reuters, informează Agerpres.

Presiunile la care este supusă în prezent Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) vin în contextul în care campaniile de vaccinare contra COVID-19 au început deja în Marea Britanie sau SUA.

Aceste presiuni evidenţiază fricţiunile dintre această autoritate cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor şi guvernele ţărilor din Uniunea Europeană, care doresc să stopeze o pandemie care a ucis deja peste 1,6 milioane de oameni la nivel global.

Un oficial al EMA a declarat luni că presiunea asupra acestei agenţii a devenit tot mai mare din partea guvernelor din UE „prin canalele uzuale de comunicare” după data de 2 decembrie, când autoritatea cu rol de reglementare din Marea Britanie a emis o aprobare de utilizare în regim de urgenţă pentru vaccinul Pfizer-BioNTech.

O a doua sursă familiarizată cu activitatea EMA a confirmat că presiunile asupra EMA au devenit şi mai mari după ce aprobări similare au fost emise şi de alte ţări (precum Canada, Bahrein, Arabia Saudită şi Singapore).

„Toate datele necesare evaluării vaccinului creat de BioNTech sunt deja disponibile”, a declarat ministrul Sănătăţii din Germania, Jens Spahn, într-un mesaj publicat duminică pe Twitter. „Marea Britanie şi Statele Unite au emis deja autorizaţiile necesare. O analiză a datelor şi o aprobare emisă de către EMA ar trebui să aibă loc cât mai repede posibil”, a adăugat ministrul german.

Comisia Europeană neagă presiunile asupra EMA pentru aprobarea mai rapidă a vaccinului 

În mai multe e-mailuri transmise jurnaliştilor de la Reuters în ultimele zile, reprezentanţii EMA au spus că nu sunt presaţi politic pentru a lucra mai repede. Luni, ei au refuzat însă să comenteze declaraţiile făcute de ministrul german Jens Spahn.

Comisia Europeană a negat că şi-a intensificat presiunile asupra EMA în vederea unei aprobări mai rapide a vaccinului Pfizer-BioNTech.

De obicei, EMA are nevoie de cel puţin şapte luni pentru a aproba un vaccin după ce primeşte toate datele de la producătorul acestuia.

Reprezentanţi ai UE au afirmat în repetate rânduri că nu vor folosi nicio „scurtătură” procedurală şi că o evaluare mai rapidă este posibilă, deoarece datele preliminare aferente acestui vaccin au fost comunicate de grupul Pfizer încă din luna octombrie.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajul preşedintei CE Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: „Românii şi-au apărat dreptul de a-şi alege propriul destin”

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

Apărarea TikTok, după ce Comisia Europeană a anunțat o investigație: „Eliminăm conținutul care încalcă regulile”

Partenerii noștri