Live

Comisia Europeană este în discuții să cumpere 200 de milioane de doze de vaccin anti-COVID

Data actualizării: Data publicării:
Testările asupra vaccinului CoronaVac au fost suspendate în Brazilia după un incident nedorit. Foto: Guliver / Getty Images

Comisia Europeană a încheiat, joi, o serie de discuții preliminare cu Johnson & Johnson pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19. La 31 iulie, au avut loc „o serie de demersuri pozitive” cu Sanofi-GSK, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Odată cu lansarea unui vaccin care funcționează, Comisia preconizează că va cumpăra inițial 200 de milioane de doze pentru toate statele membre UE, urmând să cumpere încă 200 de doze suplimentare.

„Contractul avut în vedere cu Johnson & Johnson ar prevedea posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul, precum și să îl doneze țărilor cu venituri mici și medii sau să îl redirecționeze către țările SEE.

Se preconizează că, odată ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea inițială a 200 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre ale UE, precum și pentru o posibilă achiziționare ulterioară a până la 200 de milioane de doze suplimentare. Comisia continuă discuțiile intense și cu alți producători de vaccinuri”, arată un comunicat emis de executivul european.

Achiziția urmează să fie finanțată prin Instrumentul pentru sprijin de urgență, care prevede fonduri dedicate creării unui portofoliu de potențiale vaccinuri cu profiluri diferite și produse de societăți diferite.

Strategia europeană în materie de vaccinuri urmărește să asigure „accesul tuturor cetățenilor europeni la vaccinuri de înaltă calitate, sigure, eficace și la prețuri accesibile, într-un interval de timp de 12 până la 18 luni”, arată sursa citată.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că România a solicitat 10 milioane de doze pentru a acoperi "măcar jumătate din populație". Ministrul a spus că un vaccin ar putea să fie gata în prima jumătate a anului viitor, iar în a doua jumătate a 2021 să fie disponibil pentru populație.

Redactor: Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Mesajul preşedintei CE Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: „Românii şi-au apărat dreptul de a-şi alege propriul destin”

Trump amenință UE cu taxe, dacă nu cumpără mai mult petrol și gaze din SUA. Cât importă europenii de la americani

Viktor Orban pozează în pacifist și acuză liderii europeni că „susțin războiul, migrația și problemele de gen”

Partenerii noștri