Live

Comisia Europeană enumeră motivele din spatele ultimatumului dat României. Lupta anticorupție, principala îngrijorare

Data publicării:
Foto: GettyImages

Comisia Europeană confirmă scrisoarea prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans către autorităţile române şi reia afirmaţiile vizând activarea Cadrului privind Statul de Drept . De asemenea, conform lui Margaritis Schinas, purtător de cuvânt, CE se declară deschisă unui dialog activ şi constructiv cu autorităţile române şi pentru a lucra împreună pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană.

„Este o scrisoare prin care evidenţiem problemele care îngrijorează Comisia în legătură cu statul de drept. Principalele îngrijorări sunt amestecul în independenţa sistemului judiciar şi eficienţa luptei contra corupţiei, inclusiv protejarea intereselor financiare ale UE, şi în mod special, amendamentele aduse recent Codurilor Penale care riscă să ducă la situaţia în care infracţiunile nu mai sunt pedepsite.

O eventuală lege care să permită apelurile extraordinare ar agrava şi mai mult situaţia statului de drept. Aşa cum am discutat, aşa cum v-a spus şi prim vicepreşedintele, dacă nu sunt îmbunătăţiri sau dacă sunt făcuţi alţi paşi în direcţia negativă, precum promulgarea celor mai recente amendamente ale Codurilor Penale, Comisia va declaşa fără întârziere procedura legată de statul de drept şi va suspenda Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Obiectivul nostru este şi rămâne să ajutăm autorităţile române să găsească soluţii, soluţii la toate aceste probleme legate de statul de drept. Comisia este gata de un dialog activ şi constructiv cu autorităţile române pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană.
Este important să nu ajungem la ultimatumuri privind proceduri de infringement sau legate de statul de drept, suntem într-o fază chiar înainte de aceste lucruri.

În scrisoarea sa, prim vicepreşedintele stabileşte clar parametrii şi principalele probleme care afectează statul de drept în România, care dacă nu sunt redresate, atunci va urma un set de măsuri. Ne aflăm în ultima fază a ceea ce urmează a fi declanşat dacă lucrurile identificate se petrec.”, a declarat Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

El a precizat că, „în cazul în care îmbunătăţirile necesre nu sunt făcute în scurt timp sau sunt făcute demersuri negative, cum ar fi promulgarea recentelor amendamente ale codurilor penale, Comisia va activa Rule of Law Framework (Cadrului privind Statul de Drept) fără întârziere şi va suspenda Mecanismul de Cooperare şi Verificare””.

„Comisia îşi rezervă dreptul, în calitate de gardian al tratatelor, şi nu va ezita să lanseze proceduri de infringement unde va fi necesar. Obectivul comisiei rămâne acela de a ajuta autorităţile române să găsească soluţii pentru problemele referitoare la statul de drept. Comisia este dispusă să înceapă un dialog activ şi constructiv cu autorităţile române şi de a lucra împreună pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană”, a menţionat MArgaritis Schinas.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat într-o scrisoare trimisă preşedintelui Klaus Iohannis, preşedinţilor celor două Camere şi premierului Viorica Dăncilă şi datată 10 mai, că executivul european va declanşa o procedură preliminară activării Articolului 7 din Tratatul UE în cazul României dacă modificările la codurile penale vor intra în vigoare.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CE aprobă schema de ajutoare de stat a României pentru sprijinirea întreprinderilor mari consumatoare de energie

Ursula von der Leyen a acordat primul ajutor unui pasager care a suferit o urgenţă medicală în timpul zborului. Șefa CE este medic

Parlamentul European a validat-o pe Roxana Mînzatu ca vicepreşedinte al Comisiei Europene

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 790 milioane euro pentru închiderea minelor de cărbune din Valea Jiului

Partenerii noștri