Comisia Europeană consultă statele membre cu privire la prelungirea ajutoarelor de stat din cauza crizei energetice
Comisia Europeană consultă din nou statele membre cu privire la prelungirea şi ajustarea cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat destinate sprijinirii economiei în contextul războiului din Ucraina. Cadrul a fost adoptat pe 23 martie 2022 şi modificat pentru prima dată pe 20 iulie, informează Executivul comunitar într-un comunicat de presă.
Aceasta este a doua rundă de negocieri, după cea lansată pe 5 octombrie 2022.
Având în vedere agresiunea prelungită a Rusiei împotriva Ucrainei şi efectele sale directe şi indirecte asupra economiei şi asupra situaţiei energetice, Comisia Europeană a consultat deja statele membre cu privire la posibila prelungire a cadrului temporar de criză şi la adăugarea de noi instrumente menite să sprijine reducerea cererii de energie electrică.
Ţinând seama de feedbackul primit deja de la statele membre şi având în vedere recentul regulament privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie [Regulamentul (UE) 2022/1854] şi propunerea Comisiei privind un nou regulament de urgenţă, în prezent Comisia consultă din nou statele membre, în special cu privire la posibile modificări referitoare la o ajustare specifică pentru a extinde posibilitatea ca statele membre să ofere garanţii publice întreprinderilor energetice pentru a acoperi garanţiile financiare aferente activităţilor lor de tranzacţionare, având în vedere preţurile actuale de pe piaţă şi volatilitatea, mai precizează comunicatul citat de Agerpres.
De asemenea, sunt vizate ajustări suplimentare pentru a permite statelor membre să ofere sprijin întreprinderilor afectate de preţurile ridicate ale energiei. Principalul obiectiv al propunerii este de a spori şi mai mult flexibilitatea pentru un sprijin mai rapid şi mai eficace acordat întreprinderilor care se confruntă cu creşteri semnificative ale costurilor lor cu energia, protejând în acelaşi timp condiţiile de concurenţă echitabile pe piaţa unică.
Modificările propuse completează Regulamentul (UE) 2022/1854. Datorită acestor modificări, cadrul temporar de criză va continua să le permită statelor membre să ofere sprijin necesar şi proporţional economiei, asigurând, în acelaşi timp, condiţii de concurenţă echitabile.
Comisia intenţionează să adopte cadrul temporar de criză revizuit până la sfârşitul lunii octombrie, ţinând seama de feedbackul primit din partea statelor membre şi, după caz, de elementele propunerii Comisiei privind un nou regulament de urgenţă pentru a aborda preţurile ridicate ale gazelor în UE şi pentru a asigura securitatea aprovizionării în această iarnă.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News