Live

Comisia Europeană a adoptat un regulament pentru ca urmărirea penală să poată fi transferată între statele UE

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană a anunțat că miercuri a adoptat o propunere de regulament privind transferul urmăririi penale între statele membre, astfel încât acestea să nu urmărească, în mod ineficient, același caz în două dosare diferite. 

„Comisia Europeană a adoptat ieri, 5 aprilie, o propunere de regulament privind transferul de proceduri penale între statele membre. 

Creșterea criminalității transfrontaliere a condus la apariția unui număr tot mai mare de situații în care mai multe state membre au competența de a urmări penal același caz. Urmăririle penale paralele sau multiple pot fi ineficiente și ineficace, dar, în același timp, pot aduce atingere drepturilor persoanelor vizate, întrucât o persoană nu poate fi urmărită penal sau pedepsită de două ori pentru aceeași infracțiune. 

Prin urmare, prezenta propunere va contribui la prevenirea duplicării procedurilor și la evitarea cazurilor de impunitate în situațiile în care predarea în temeiul unui mandat european de arestare este refuzată. În plus, propunerea va contribui la garantarea faptului că procedurile penale se desfășoară în statul membru cel mai bine plasat, de exemplu în statul în care s-a produs cea mai mare parte a infracțiunii. Normele comune vor include: 

- o listă de criterii comune pentru transferul de proceduri, precum și motivele de refuz al transferului de proceduri; 

- un termen pentru luarea unei decizii privind transferul de proceduri; 

- norme privind costurile de traducere și efectele transferului de proceduri; 

- obligațiile cu privire la drepturile persoanelor suspectate și acuzate, precum și ale victimelor; 

- norme privind utilizarea canalului digital transfrontalier pentru comunicarea dintre autoritățile competente. 

Pentru a îmbunătăți eficiența procedurii de transfer, regulamentul propus stabilește, de asemenea, competența în cazuri specifice. El ar urma să reducă nivelul de fragmentare, să ofere o mai mare securitate juridică și, în cele din urmă, să crească numărul de proceduri penale transferate cu succes. 

Propunerea de regulament urmează să fie discutată și aprobată de Parlamentul European și de Consiliu înainte de a intra în vigoare”, arată un comunicat de presă emis de Comisia Europeană.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

Apărarea TikTok, după ce Comisia Europeană a anunțat o investigație: „Eliminăm conținutul care încalcă regulile”

Comisia Europeană lansează o investigație oficială împotriva TikTok pentru interferența Rusiei în alegerile prezidențiale din România

Partenerii noștri