Live

UE vrea să-i împiedice pe spionii ruși să mai intre pe teritoriile țărilor membre

Data actualizării: Data publicării:
Comisar UE: Uniunea Europeană vrea să consolideze controalele împotriva spionilor ruşi. Foto: Profimedia

Uniunea Europeană trebuie să intensifice controalele în ceea ce priveşte vizele şi securitatea frontierelor pentru a-i împiedica pe spionii ruşi să intre în spaţiul Schengen, a declarat vineri, la Atena, în cadrul unei conferinţe privind controlul frontierelor, comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, relatează AFP.

Comisarul european a menţionat că preşedintele rus Vladimir Putin „doreşte de asemenea să distrugă Uniunea Europeană... Suntem o ameninţare pentru el, avem democraţie, libertate, prosperitate”.

„Avem nevoie de controale mai stricte asupra cererilor de viză şi de o securitate mai mare la frontierele noastre”, a adăugat ea.

Un nou sistem de schimb de informaţii în spaţiul Schengen urmează să intre în vigoare la 7 martie, a precizat Ylva Johansson, apreciind că România şi Bulgaria ar trebui incluse, de asemenea, în spaţiul Schengen în acest an pentru a contribui la schimbul de informaţii în domeniul poliţiei.

„Astăzi, doar jumătate dintre cei care intră în Uniunea Europeană cu o viză sunt verificaţi de sistemul de schimb de informaţii din cadrul Schengen. Aceasta înseamnă că avem mulţi ruşi care nu sunt verificaţi”, a explicat ea.

Sunt necesare controale biometrice în cazul în care agenţi ar folosi paşapoarte false, a susţinut responsabilul european, menţionând că aproximativ 400 de spioni ruşi au fost expulzaţi din UE anul trecut, mai notează AFP, citată de Agerpres.

În faţa acestei necesităţi de consolidare a controalelor la frontieră şi de utilizare a noilor tehnologii, comisarul UE a estimat că actualul buget european de „6,6 miliarde de euro pentru protecţia frontierelor nu este suficient”.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câți civili ucraineni au fost uciși de ruși de la începutul conflictului. ONU a dat publicității cifrele oficiale

ISW: Nord-coreenii, rușii și cecenii nu pot coopera eficient din cauza barierei lingvistice. Cazuri în care aliații se împușcă între ei

Georgienii ar putea pierde dreptul de a circula fără vize în UE. Care este motivul

Ambasada României în SUA: Românii vor călători fără vize în Statele Unite din 2025

Partenerii noștri