Live

Comisar european: Contestarea de către Ungaria a unei decizii a Curţii de Justiţie a UE este „inacceptabilă”

Data publicării:
Foto: Getty Images

Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a calificat vineri, în timpul unei vizite la Budapesta, drept „inacceptabilă” contestarea de către Ungaria la Curtea Constituţională a unei decizii emise de Curtea de Justiţie a UE (CJUE) pe motivul că ea încalcă suveranitatea naţională, relatează AFP.

Acea decizie a CJUE, emisă în decembrie 2020, condamnă Ungaria pentru încălcarea dreptului de azil pentru migranţi, instanţa UE considerând contrară dreptului european crearea unor „zone de tranzit” pentru migranţi la graniţa cu Serbia. CJUE a considerat de asemenea că Ungaria nu a luat măsurile necesare pentru asigurarea unui acces efectiv la dreptul de azil.

Guvernul condus de Viktor Orban nu a acceptat această decizie a CJUE şi a contestat-o la Curtea Constituţională a Ungariei, care în prezent o examinează.

„Este inacceptabil pentru noi să vedem că o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene este contestată în faţa Curţii Constituţionale în Ungaria”, a spus despre acest subiect în faţa presei comisarul Reynders, aflat în capitala ungară pentru discuţii despre raportul din iulie al Comisiei Europene asupra statului de drept.

„Suntem pregătiţi să angajăm toate procedurile posibile pentru a garanta protejarea celor două principii fundamentale de funcţionare a UE, respectiv întâietatea dreptului comunitar şi caracterul constrângător al deciziilor CJUE”, a indicat el.

În acest timp, Comisia Europeană a anunţat într-un comunicat că s-a adresat CJUE cu solicitarea de a dispune sancţiuni financiare împotriva Ungariei pentru neaplicarea deciziei emise de această instanţă în decembrie 2020, adică impunerea unei amenzi, ca în cazul Poloniei.

CJUE a emis în octombrie o nouă hotărâre prin care impune Poloniei o amendă de un milion de euro pe zi

CJUE a dispus Poloniei în luna iulie să suspende activităţile unei noi camere disciplinare create în cadrul Curţii Supreme, verdict neaplicat de guvernul de la Varşovia şi contestat de acesta la Tribunalul Constituţional polonez, care a stabilit că decizia CJUE este neconstituţională şi a considerat, în plus, că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia Poloniei, contestând astfel întâietatea dreptului european asupra celui naţional.

Prin urmare, CJUE a emis în octombrie o nouă hotărâre prin care impune Poloniei o amendă de un milion de euro pe zi, după o alta ce stabileşte o amendă de 500.000 de euro pe zi pentru refuzul de a închide mina de lignit de la Turow, potrivit Agerpres.

Premierul polonez Matusz Morawiecki a acuzat un şantaj” din partea instituţiilor europene şi consideră că unele dintre acestea „îşi atribuie dreptul de a decide asupra unor competenţe care nu le-au fost transferate”. La rândul său, ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, a declarat că „Polonia nu poate şi nu trebuie să plătească niciun zlot (moneda poloneză - n.red.)” din amenzile decise de CJUE, pentru că statul polonez nu trebuie să se supună „fărădelegii”.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

Cel puțin opt migranți și-au pierdut viața în largul coastelor Greciei. Ce s-a întâmplat cu nava în care se aflau aceștia

Ungaria sfidează Polonia și acordă azil unui politician acuzat de deturnare de fonduri. Reacția Varșoviei

Partenerii noștri