Live

Cinci persoane au fost condamnate în Belarus pentru o tentativă de „lovitură de stat”

Data actualizării: Data publicării:
Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko. Foto: Profimedia Images

Cinci persoane, printre care liderul unui partid politic şi un avocat american, au fost condamnate luni în Belarus la pedepse aspre cu închisoarea, în urma unui proces pentru o tentativă de „lovitură de stat” în această ţară autoritară, aliată a Moscovei, informează AFP.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a susţinut în aprilie 2021 că a dejucat această operaţiune, planificată, potrivit lui, de SUA şi pe care el a prezentat-o drept o tentativă de „asasinat” ce îl viza pe el şi pe familia lui.

Potrivit principalei organizaţii belaruse pentru apărarea drepturilor omului, Viasna, printre acuzaţi se numără politologul şi criticul literar Aleksandr Feduta, liderul Partidului Frontul Popular, Rigor Kastusev, şi avocatul Iuri Ziankovici, care are şi cetăţenie americană.

Ziankovici a primit o pedeapsă de 11 ani de detenţie pentru că „a creat şi condus un grup extremist”, în timp ce Feduta şi Kastusev au fost condamnaţi la 10 ani de închisoare, după ce au fost declaraţi vinovaţi că au complotat „pentru a pune mâna pe putere prin mijloace anticonstituţionale”.

Alţi doi acuzaţi au fost condamnaţi la o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare în acest dosar.

Unul dintre martorii la proces a fost Roman Protasevici, jurnalistul de opoziţie arestat în mai 2021 după deturnarea de către Belarus a unui avion de linie ce survola teritoriul său, care a susţinut că a participat la reuniuni prin videoconferinţă cu cei acuzaţi, în vederea acestui presupus „complot”.

La rândul său, Aleksandr Feduta a afirmat în timpul audierilor că proiectul de „lovitură de stat” a fost iniţiat de un ofiţer al serviciilor secrete belaruse, KGB, care se infiltrase în grup, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Acest caz a survenit la câteva luni după o mişcare de protest inedită prin amploarea sa ce contesta realegerea considerată frauduloasă a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în august 2020.

Această mişcare a fost sever reprimată de autorităţi, forţând opoziţia să se exileze în străinătate.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lukașenko amenință cu închiderea completă a internetului în Belarus „ca să nu se ajungă la un război mai rău ca în Ucraina”

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Un minor din Rusia a fost condamnat la şase ani de închisoare într-o colonie educativă pentru „sabotaj” feroviar

Președintele Lukașenko: „Doamne ferește ca o femeie să fie aleasă președinte în Belarus”

Partenerii noștri