Live

CEDO cere Letoniei şi Poloniei să le acorde ajutor migranţilor de la frontiera cu Belarusul

Data publicării:
Sediul Curții Europene a Drepturilor Omului din Strasbourg, Franța. Sursă foto: Getty Images

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) le-a cerut miercuri Poloniei şi Letoniei să le acorde ajutor migranţilor care se află la frontiera cu Belarusul, având ca termen data de 15 septembrie, relatează AFP.

Curtea le-a cerut autorităţilor letone şi poloneze „să furnizeze tuturor solicitanţilor hrană, apă, haine, îngrijiri medicale adecvate şi, dacă este posibil, adăposturi temporare”, în aplicarea articolului 39 al regulamentului său, potrivit unui comunicat.

Acesta permite sesizarea CEDO în baza unei proceduri de urgenţă atunci când reclamanţii sunt expuşi „unui risc real de pagube ireparabile”.

„Această măsură nu trebuie înţeleasă ca impunând Poloniei sau Letoniei să-i lase pe solicitanţi să intre pe teritoriul lor”, au precizat judecătorii europeni.

Migranţii care au sesizat CEDO sunt 32 de afgani şi 41 de kurzi irakieni, potrivit comunicatului Curţii, care adaugă că aceste persoane „încearcă să intre fie în Letonia, fie în Polonia, în scopul de a solicita protecţie internaţională”.

Neputând să intre în aceste ţări, nici să se întoarcă în Belarus, aceşti migranţi „sunt deci imbobilizaţi la frontiere”, explică CEDO.

Mii de migranţi au ajuns la frontiera belaruso-europeană în ultimele luni

Mii de migranţi, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, au ajuns la frontiera belaruso-europeană în ultimele luni, ceea ce Uniunea Europeană consideră o formă de represalii a regimului din Belarus la sancţiunile din ce în ce mai severe impuse de UE împotriva sa.

Prim-miniştrii din Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia au dat recent asigurări, într-o declaraţie comună, că afluxul de migranţi a fost „planificat şi organizat sistematic de regimul lui Aleksandr Lukaşenko”.

Polonia a anunţat luni că vrea să ridice „un gard solid” de sârmă ghimpată, înalt de 2,5 metri, la frontiera polonezo-belarusă şi să-şi sporească efectivele militare pentru a-i împiedica pe migranţi să pătrundă pe teritoriul său.

Organizaţii poloneze care militează pentru apărarea drepturilor omului şi opoziţia liberală acuză guvernul naţionalist-conservator polonez că refuză să salveze persoanele care au nevoie de ajutor şi încalcă astfel dreptul internaţional.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Armata poloneză, în stare de alertă maximă: „Au fost activate toate forțele și resursele disponibile”. Care este motivul

Rusia amenință că noua bază americană din Polonia, similară scutului antirachetă de la Deveselu, duce la creșterea pericolului nuclear

Mii de migranţi au format o caravană în Mexic pentru a ajunge în SUA înainte ca Trump să preia puterea

Partenerii noștri