Ce s-a schimbat la Manneken Pis, simbolul Bruxelles-ului
Capitala belgiană, Bruxelles, este adesea subapreciată, în ciuda multelor sale atracţii, printre care se numără şi micuţul considerat de toţi a fi simbolul oraşului şi care-şi petrece toată ziua... făcând pipi. E vorba de Manneken Pis, celebra statuie. Numai că a apărut o problemă: s-a descoperit că mititelul care nu se poate abţine irosea o resursă publică foarte valoroasă. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 18:30.
Vacanță de coșmar pentru sute de români. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate
Bruxelles e sub asediu
Alertă de apă contaminată în Câmpina
Cum văd războiul copiii ucraineni
Turcia, confruntată cu un exod al medicilor tineri
Șacalii, o problemă în Croația
Spania. Atacul balenelor ucigașe
Capcana producției de apă potabilă
Cum resimt turcii inflația galopantă
Oraşul Bruxelles are atât de multe de oferit: delicii culinare, artă şi... această statuie de bronz de 61 cm, veche de 400 de ani, a unui băieţel care se uşurează. I se spune „Manneken Pis”. Şi, spre încântarea turiştilor, e îmbrăcat în mod regulat în ţinute noi.
Acum, însă, autorităţile şi-au dat seama că acest reper al oraşului iroseşte mai mult de 2.000 de litri de apă dulce, potabilă, ÎN FIECARE ZI! Şi nimeni n-a ştiut acest lucru!
„Nu era instalat un apometru şi un alt departament plătea factura, care era destul de piperată”, spune Christophe Ernould, tehnician.
O investigaţie a dat la iveală faptul că apa care ţâşnea din statuie se scurgea la canal. De atunci, situaţia a fost remediată.
Manneken Pis devine ecologic
„Apa e acum colectată AICI. După care o pompăm înapoi la statuia Manneken Pis”, explică tehnicianul Patrick Meijers.
De-acum, nu se mai iroseşte apa bună de băut. Şi statuia veche de 400 de ani e 100% ecologică!
Benoît Hellings, consilier pentru mediu, Bruxelles: „Manneken Pis le arată clar tuturor cetăţenilor din Bruxelles, Belgia şi Europa - la urma urmei, suntem capitala Europei - că apa curată, potabilă, e preţioasă şi nu trebuie irosită”.
Iar apa reciclată nu scade din popularitatea acestui băieţel de bronz, probabil cea mai faimoasă atracţie turistică din capitala Belgiei.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News