Live

Cazul Skripal: Primele imagini cu cei doi ruși care l-ar fi otrăvit pe fostul spion. Reacția Rusiei

Data actualizării: Data publicării:

Procurorii britanici au declarat miercuri că au suficiente dovezi pentru a pune sub acuzare doi cetăţeni ruşi pentru conspiraţie la asasinarea fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei lui, Yulia, în Anglia, în luna martie.

ACTUALIZARE 14:40 - Rusia a reacționat imediat. Moscova a transmis miercuri că nu ştie cine sunt cei doi cetăţeni ruşi împotriva cărora poliţia britanică a emis un mandat de arestare în cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în Anglia, relatează AFP şi Reuters.

„Numele şi fotografiile care au apărut în mass-media nu ne spun nimic”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă publică TASS.

Ea a afirmat de asemenea că este vorba de "manipularea de informaţii".

„Încă o dată, facem apel la britanici să înceteze acuzaţiile publice şi manipularea de informaţii”, a spus Maria Zaharova.


Știrea inițială:

Un mandat european de arestare a fost emis pe numele a doi ruşi - Alexander Petrov şi Ruslan Borishov -, au spus procurorii citaţi de Reuters.

„Nu vom cere Rusiei extrădarea lor, deoarece Constituţia Rusiei nu permite extrădarea propriilor cetăţeni”, a spus Sue Hemming, director al departamentului Legal Services din Crown Prosecution Service.

Neil Basu, reprezentant al National Counter Terrorism Policing, a spus că cei doi suspecţi cu vârste de 40 de ani călătoreau sub nume false, cu paşapoarte ruseşti.

Prim-ministrul britanic, Theresa May, a anunţat, miercuri, în Parlament, că Alexander Petrov şi Ruslan Borishov, cei doi bărbaţi acuzaţi că l-au otrăvit pe fostul spion rus Sergei Skripal, lucrează pentru serviciile secrete ruse, scrie The Guardian.

May a spus, în discursul săi, că Guvernul britanic a avut dreptate atunci când a acuzat Rusia, în luna martie, că se află în spatele atacului.

Ea a precizat că cei doi cetăţeni ruşi sunt ofiţeri ai serviciilor secrete militare ale Rusiei, cunoscute şi ca GRU, iar operaţiunea a fost, „cel mai probabil”, aprobată nu doar de GRU, ci şi de persoane importante din statul rus.  

Acţiunile GRU „sunt o ameninţare la adresa tuturor aliaţilor şi cetăţenilor noştri”, consideră May, care a sugerat că ar trebui mărite eforturile colective prin distribuirea de informaţii între aliaţi.

„Marea Britanie nu blamează poporul rus, dar nu poate fi acceptată o activitate barbară precum cea din Salisbury”, a afirmat May.

Londra a acuzat Moscova în dosarul otrăvirii cu un agent neurotoxic a unui fost spion rus, în martie, în oraşul englez Salisbury, antrenându-şi aliaţii, inclusiv Statele Unite, într-un val încrucişat de expulzări.

Rusia a respins acuzaţiile.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Rusia a lăsat Abhazia în „întuneric total, la propriu și la figurat”. Liderul regiunii separatiste cere ajutor

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

Partenerii noștri