Live

BREXIT. Un nou referendum în Marea Britanie?

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Ideea că doar un nou referendum va putea să tranşeze pe tema viitorului ţării îşi croieşte drum în Regatul Unit, după doi ani de certuri guvernamentale şi alte disensiuni parlamentare pe tema Brexitului, scrie AFP, preluată de News.ro.

Foto: Gulliver/GettyImages

Fostul ministru britanic al educaţiei Justine Greening a devenit, luni, unul dintre cei mai influenţi susţinători ai organizării unui asemenea scrutin - cunoscut sub numele de "People's Vote" („Vot popular”) - şi care, puţin câte puţin, are tot mai mulţi susţinători.

„Singurul mod de a ieşi din impas este să se retragă decizia finală cu privire la Brexit din mâna politicienilor (...) şi să fie încredinţată poporului”, a declarat deputata conservatoare pentru The Times.

Această luare de poziţie intervine după publicarea de către Guvernul conservator a „Planului de la Chequers”, o propunere vizând să păstreze relaţii comerciale strânse cu continentul după Brexit, prevăzut pe 29 martie 2019. Acest proiect a condus la demisii în Guvern şi la ameninţări cu rebeliunea în rândul deputaţilor eurosceptici, ceea ce-i face pe unii diplomaţi să se teamă că Londra nu o să mai fie niciodată în măsură, până la urmă, să încheie acordul cu privire la divorţ.

Un fervent apărător al UE, fostul premier laburist Tony Blair a cerut un nou vot, afirmând că Executivul nu va avea niciodată susţinerea necesară să-şi implementeze „Planul de la Chequers”.

„Suntm încolţiţi. În orice lume raţională (...), poporul ar lua decizia”, a subliniat el.

Ideea unui nou referendum, după cel de la 23 iunie 2016, care a decis cu 52% din voturile exprimate ieşirea din UE, este susţinută, de asemenea, de fostul premier conservator John Major, de fostul vicepremier Nick Clegg (centru) sau de fostul ministru de externe laburist David Miliband.

SCHIMBARE ÎN OPINIA PUBLICĂ

Dincolo de luări de poziţie, mişcarea care susţine un al doilea referendum se organizează. La sfârşitul lui iunie, la Londra, zeci de mii de persoane au manifestat cu scopul de a cere un vot asupra condiţiilor finale ale retragerii regatului din Uniune.

În aprilie, nouă organizaţii pro-UE au lansat o campanie comună în vederea promovării unei noi consultări care ar propune, concret, fie să se accepte orientările Theresei May, fie să se rămână în UE.

Tony Blair şi Justine Greening militează pentru prezenţa unei a treia opţiuni pe buletinul de vot - posibilitatea ieşirii din UE fără acord cu Bruxelles-ul, o cale apărată de asemenea de anumiţi „Brexiter”-i duri.

Opoziţia laburistă, care nu este ocolită de disensiuni cu privire la Brexit, a refuzat până acum să excludă un nou referendum, spre deosebire de Theresa May. „În nicio circumstanţă”, a insistat luni un purtător de cuvânt al premierului.

O schimbare este, în schimb, perceptibilă, în opinia publică, potrivit Institutului YouGov. Proporția persoanelor care apreciază că Brexitul nu este decizia cea bună este în prezent mai mare decât cea a persoanelor care cred contrariul.

Unii opozanţi ai unui nou refrendum încep de asemenea să se gândească că aceasta ar putea să fie calea cea bună în vederea ieşirii din starea de criză cvasi-cotidiană în care se află Executivul britanic.

William Hague, o influentă figură conservatoare, i-a avertizat săptămâna trecută pe eurosceptici, apreciind că această soluţie ar deveni inevitabilă în cazul unei rebeliuni contra premierului.

„Am ajuns în punctul în care ei sunt pe cale să pună în pericol tot ceea ce au încercat să obţină”, a declarat el pentru BBC, citând diverse scenarii posibile - „fără Brexit, Brexit respins, pe termen nedefinit, schimbare de Guvern, al doilea referendum...”.

Unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai Brexitului, Nigel Farage, fost lider al partidului eurofob Ukip, a menționat el însuşi un vot. Mizând pe o confirmare a Brexitului, el a apreciat că acest lucru ar permite o reducere la tăcere a „nemulţumiţilor” şi în rândul unora, şi al celorlalţi. După care a dat înapoi.

Continuă demisiile din Guvern

Între timp, demisiile oficialilor guvernamentali continuă. Guto Bebb, ministru de rangul al doilea însărcinat cu achiziţiile în Ministerul britanic al Apărării, a demisionat luni din echipa guvernamentală condusă de prim-ministrul Theresa May, informează Agerpres.

Bebb, care este şi deputat, a votat împotriva unui amendament la proiectul de lege propus de guvern în domeniul taxelor vamale după ieşirea din Uniunea Europeană. Modificarea aprobată luni de Parlament cu o majoritate la limită (305 voturi pentru şi 302 împotrivă) prevede că după Brexit, Regatul Unit aplică scutiri de taxe pentru UE doar dacă se va ajunge la o înţelegere privind reciprocitatea.

Miniştrii juniori nu fac parte din cabinetul britanic, din care au demisionat deja ministrul pentru Brexit, David Davis, (pe 8 iulie) şi cel de externe, Boris Johnson (pe 9 iulie). 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Uniunea Europeană dă în judecată Marea Britanie pentru limitarea drepturilor cetățenilor UE post-Brexit

Republica Moldova instituie stare de urgență energetică. Premierul preia funcția de ministru al Energiei

Marea Britanie ar putea beneficia de pe urma tarifelor propuse de Trump. Analiști: Deschide ușa pentru un acord comercial bilateral

Brexitul a costat-o pe Marea Britanie 24 de miliarde de lire sterline, plus alte datorii de miliarde de euro

Partenerii noștri