Live

Brexit. Marea Britanie ar putea lua în considerare o perioadă mai lungă de tranziție

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Londra ia în considerare o extindere cu câteva luni a perioadei de tranziție dinainte de Brexit, după ce discuțiile de miercuri seara cu liderii europeni nu au reușit să aducă niciun fel de progrese, au declarat surse din Guvernul britanic, citate de BBC News. Această mișcare le-ar permite celor două părți să găsească o soluție la problema graniței cu Irlanda.

Parlamentarii britanici care sprijină Brexitul au reacționat însă cu furie la ideea că tranziția ar putea dura încă un an, până la sfârșitul lui 2021, menționează BBC. Asta ar însemna ca Marea Britanie să plătească în continuare câteva miliarde bune la bugetul UE și să se supună legislației europene. 

Theresa May le-a vorbit celor 27 de lideri europeni la dineul de miercuri seara, cerându-le să găsească un teren comun de înțelegere pentru a debloca impasul din negocierile legate de Brexit. Liderii europeani i-au spus că depinde de ea să vină cu idei noi și au ajuns la concluzia că s-au făcut progrese insuficiente pentru a justifica organizarea unui summit special, luna viitoare. Totuși, părțile au fost de acord să continue dialogul. 

Marea Britanie ar trebui să iasă din Uniunea Europeană la 29 martie 2019, dar încă nu s-a ajuns la un acord despre cum se va face practic aceasta, unul dintre subiectele sensibile fiind granița dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord, care ar trebui teoretic reinstituită.

 

Prelungirea perioadei de tranziţie, în care Regatul Unit ar rămâne în interiorul pieţei unice europene, nu ar soluţiona problema frontierei irlandeze, dar ar da mai mult timp pentru negocierea unui acord comercial între UE şi Regatului Unit. Scopul ar fi ca un asemenea acord să îndepărteze perspectiva recurgerii la aşa-numita „plasă de siguranţă” cerută de către UE pentru a evita o frontieră fizică pe insula Irlanda, în vederea salvgardării Acordurilor de pace din 1998, scrie Agerpres.

Această soluţie, respinsă în prezent de Londra, prevede menţinerea provinciei Irlanda de Nord în uniunea vamală şi în piaţa unică, dacă nu este găsită o altă soluţie.

În ceea ce o priveşte, Londra propune să rămână aliniată la regulile vamale ale Uniunii Europene până la semnarea unui acord de comerţ liber mai cuprinzător, pentru a evita controlul mărfurilor la frontierele Regatului Unit.

Brexit-ul nu se va afla pe agenda de joi a summitului UE, care se s-a reluat la ora locală 09:30 (10:30, ora României).

Liderii europeni vor discuta despre politica UE privind imigranţii şi despre cooperarea cu ţările de origine şi cele de tranzit. De asemenea, este prevăzută o dezbatere despre reforma regulilor europene privind azilul, deşi nu este de aşteptat niciun progres în această privinţă, ţinând cont de blocajul referitor la repartizarea solicitanţilor de azil în ţările UE pe baza unor cote obligatorii. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”

Republica Moldova a semnat un acord de parteneriat pentru securitate și apărare cu Marea Britanie

Cum poate riposta Putin la atacurile ucrainene cu rachete americane și britanice. Avertismentul experților

Prim-ministrul britanic Keir Starmer sugerează utilizarea rachetelor Storm Shadow de către Ucraina pentru a lovi Rusia

Partenerii noștri