Live

News Alert Austria confirmă acordul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen aerian

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul de Interne Cătălin Predoiu, după discuțiile cu omologul său austriac Gerhard Karner privind aderarea României la Schengen. Foto: Profimedia

Ministerul austriac de Interne a anunțat sâmbătă finalizarea negocierilor pentru elaborarea unui text juridic obligatoriu privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen aerian, după discuțiile care au avut loc în această lună cu miniștrii de Interne din cele două țări, scrie publicația austriacă Kurier.

Toate cele trei condiții puse de Viena au fost incluse în documentul cu caracter juridic obligatoriu: creșterea operațiunilor Frontex în Bulgaria și România, precum și bani de la Comisia Europeană pentru o protecție mai bună a frontierelor externe pentru cele două țări; consolidarea controalelor la frontierele terestre și acceptarea solicitanților de azil din Austria, în special a celor proveniți din Afganistan și Siria, prin România și Bulgaria, menționează sursa citată.

Documentul a fost trimis vineri seară președinției spaniole a Consiliului UE. Acum este rândul președinției Consiliului UE și al Comisiei Europene să pună în aplicare din punct de vedere juridic acordul Schengen Air (aderarea la spațiul Schengen aerian), mai arată Kurier.

„Schengen Air” înseamnă că, în viitor, pasagerii aerieni din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să zboare spre Europa prin terminalele străine. Ca de obicei, pașaportul va fi verificat la poartă de către companiile aeriene, cu sprijinul suplimentar al poliției austriece și al celei române sau bulgare.

Cea mai apropiată dată posibilă pentru introducerea regulamentului ar fi martie 2024, mai adaugă publicația austriacă.

„În prezent, nu există negocieri și, prin urmare, nicio dată privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen”, subliniază ministerul austriac despre aderarea la spațiul Schengen terestru.

Kurier reamintește că, pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat extinderea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria, invocând numărul mare de solicitanți de azil veniți din cele două țări. De asemenea, Olanda s-a opus aderării Bulgariei la Schengen.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

Alertă după atacul din Magdeburg. Mai multe țări din Europa cresc numărul forțelor de ordine la târgurile de Crăciun

Nicușor Dan: Suntem în mijlocul unei crize sociale. Nu ne permitem încă câteva luni de instabilitate

România, printre cele zece țări UE care au cerut înăsprirea sancțiunilor împotriva sectorului energetic rusesc, scrie agenția PAP

Partenerii noștri