Live

Austria amenință să blocheze cumpărarea a 100 milioane de doze de vaccin Pfizer de către UE dacă nu primește o tranșă mai mare

Data publicării:
Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz. Foto: Profimedia Images

Austria amenință să blocheze achiziția de către Comisia Europeană a unei noi tranșe de 100 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, dacă nu va primi o cantitate mai mare de vaccinuri, spun diplomați din trei țări membre citați de Politico.

Este cea mai recentă amenințare din partea cancelarului austriac Sebastian Kurz, care insistă ca țara sa să primească o cantitate mai mare din vaccinurile cumpărate de UE, chiar dacă datele arată că Austria nu se numără printre țările cu cea mai mare nevoie. Este un ultimatum care ar putea pune în pericol o achiziție importantă, în condițiile în care Europa caută cu disperare modalități de a crește producția și aprovizionarea cu vaccinuri.

În următoarele luni, UE ar putea primi 10 milioane de doze de la Pfizer-BioNTech ca parte a unui nou contract cu producătorul germano-american, pentru achiziționarea a încă 100 de milioane de doze de vaccin în total, în plus față de cele 500 de milioane deja comandate.

Discuțiile inițiale prevedeau ca cele 100 de milioane de doze să fie livrate spre sfârșitul anului 2021, dar compania a anunțat apoi că poate livra 10 milioane de doze înainte de 30 iunie.

Disputa a dominat summit video de săptămâna trecută al liderilor UE, când Kurz și-a repetat cererea de a obține doze suplimentare. Liderii europeni au susținut în continuare actuala cotă de alocare a vaccinurilor, bazată pe numărul de locuitori, dar i-au însărcinat pe ambasadorii UE să gestioneze problema celor 10 milioane de doze, lăsând astfel deschisă posibilitatea ca țările cu cea mai mare nevoie să obțină o cantitate mai mare.

Dar Austria nu a așteptat ca ambasadorii să aibă nici măcar o discuție înainte de a crește presiunea asupra celorlalte țări.
Vineri dimineață, într-o ședință a comitetului UE pentru vaccinuri, Austria a cerut din nou doze suplimentare, de data aceasta venind și cu o amenințare: va împiedica CE să își exercite opțiuna de achiziție a celor 100 de milioane de doze, dacă Viena nu va obține mai mult din ele.

Diplomații din mai multe țări ale UE și-au exprimat indignarea față de amenințarea Austriei și față de posibilitatea ca UE să piardă cele 100 de milioane de vaccinuri dacă nu-și exercită opțiunea de cumpărare înainte de termenul limită, adică mijlocul lunii aprilie.

Un diplomat din UE s-a declarat furios că Austria blochează cele 10 milioane de doze pentru statele membre „care au o nevoie extrem de mare, precum Letonia și Bulgaria”.

„Acest lucru arată că Kurz este dispus să pună în pericol viața a 50 de milioane de europeni pentru a obține ceva de care nici măcar nu are nevoie”, a spus diplomatul.

Un alt diplomat a spus de asemenea că Austria nu a acordat prea multă atenție nevoilor altor țări.

„Solidaritatea este un drum cu sens unic către Viena, nimeni altcineva nu contează în jocul final”, a spus el.

Întrebat în legătură cu aceste acuzații, un oficial al guvernului austriac nu a negat că guvernul Kurz amenință să blocheze opțiunea de cumpărare a celor 100 de milioane de doze.

„Austria speră într-o soluționare rapidă a acestei chestiuni astfel încât Comisia să avanseze cât mai repede posibil pentru contractul de 100 de milioane de doze suplimentare de vaccin Pfizer”, a spus oficialul, care a adăugat că Cehia, Croația, Slovenia, Letonia și Bulgaria susțin eforturile Austriei.

Austria își bazează amenințarea pe ideea că noua achiziție de vaccinuri Pfizer-BioNTech are nevoie de un acord în unanimitate din partea țărilor UE. Potrivit Austriei, acest lucru se datorează faptului că contractul necesită fonduri din Instrumentul de sprijin pentru situații de urgență și aprobare legală din partea comitetului pentru vaccinuri din UE, care funcționează pe baza consensului interguvernamental.

Totuși, alte țări resping raționamentul Austriei.

Mai multe state membre și Comisia Europeană au declarat că Austria nu are temeiuri legale pentru a bloca achiziția, deoarece a aprobat deja contractul cadru cu Pfizer-BioNTech și strategia UE de vaccinare.

Totuși, declarația lui Kurz i-a pus la treabă pe avocații UE, care încearcă să stabilească dacă amenințarea Austriei are vreun temei legal. În general, Comisia se ferește să intre în disputele dintre statele membre și, până în prezent, președinția portugheză nu a intervenit pentru a soluționa problema.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alertă după atacul din Magdeburg. Mai multe țări din Europa cresc numărul forțelor de ordine la târgurile de Crăciun

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

Austria atenționază refugiații sirieni să se pregătească de plecare. Câți oameni au primit notificări

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

Partenerii noștri