Live

Aproape 100 de europarlamentari au semnat o scrisoare în care cer României şi altor țări să doneze sisteme Patriot Ucrainei

Data publicării:
Foto: MApN

Un grup de 86 de europarlamentari - printre care şi patru din România - au semnat o scrisoare iniţiată de Guy Verhofstadt, cerând guvernelor României, Germaniei, Spaniei, Greciei, Poloniei şi Olandei să sprijine Ucraina cu sisteme de rachete Patriot. România a intrat în posesia primului sistem de rachete Patriot în 2020.

„Joi, 11 aprilie 2024, Parlamentul European a votat cu o largă majoritate, amânarea descărcării de gestiune pentru bugetul pe 2022. Parlamentul a făcut acest lucru ca reacţie la absenţa unei decizii a statelor membre de a livra Ucrainei sisteme de apărare Patriot. Ucraina are nevoie de cel puţin încă şapte astfel de sisteme pentru a contracara noua strategie brutală a Rusiei, care vizează nu doar infrastructura energetică a Ucrainei, ci şi spitale, locuinţe, blocuri de apartamente din oraşe precum Kiev, Harkov, Odesa şi chiar şi Lvov. Temerea nostră este că Putin a decis să urmeze aceeaşi strategie ca în Siria, bombardând masiv centrele urbane şi provocând numeroase victime civile”, se arată în srisoarea adresată preşedintelui Consiliului European Charles Michel, Înaltului Reprezentant Josep Borell, cancelarului german Olaf Scholz şi premierilor României, Spaniei, Greciei, Poloniei şi Olandei, potrivit News.ro.

„Având în vedere blocajul din Congresul SUA, este responsabilitatea noastră, în special a celor şase state europene care deţin sisteme Patriot, să livreze echipamentul necesar, şi aceasta cât mai repede cu putinţă, astfel încât Ucraina să poată contracara în mod real noua ofensivă devastatoare a Rusiei”, mai afirmă semnatarii scrisorii prezentate pe Verhovstadt pe contul său X.

Guy Verhofstadt a găsit „această chichiţă juridică”

Printre cei 86 de semnatari ai scrisorii, se numără și patru europarlamentari români: Vlad Botoş, Dragoş Tudorache, Mircea Hava și Alin Mituţa.

Vlad Botoș a declarat pentru News.ro că Guy Verhofstadt (RENEW, fost premier al Belgiei), a găsit „această chichiţă juridică”: „a propus Parlamentului să amânăm descărcarea bugetului tocmai ca să forţăm mâna Consiliului European să dea sisteme de apărare. Europa are aceste sisteme de apărare, avem suficiente încât am putea să donăm şi Ucrainei”.

El a mai spus că Consiliul European „are puterea să trimită sisteme de apărare Ucrainei” și și-a arptat speranța că subiectul va „se va dezbate, pe lângă criza din Israel”, la reuniunea care are loc zilele acestea.

România are Patriot din 2020

Primul sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot a intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în 2020, potrivit site-ului Forțelor Aeriene Române.

Printr-un acord cu guvernul SUA, România a cumpărat cea mai recentă versiune de Patriot testată în luptă, sistemul Patriot PAC 3+, fiind cel mai recent model aflat în serviciu şi utilizat de Armata SUA.

Sistemele de rachete sol-aer Patriot achiziționate de România includ rachete de tip PAC-2 GEM-T, Patriot Advanced Capability-2 missile, destinate combaterii țintelor de tip avion, elicopter, precum și rachete de tip PAC-3 MSE, Patriot Advanced Capability-3 missile, destinat luptei antirachetă.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Grupul politic Patrioți pentru Europa va schimba tot la Bruxelles, cum a făcut Donald Trump în SUA

Giorgia Meloni demisionează din funcția de președinte al grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni

Un europarlamentar român, în topul celor care câștigă cel mai bine în noul Parlament European

Grupul PPE din Parlamentul European cere revizuirea deciziei de a interzice mașinile pe benzină sau motorină

Partenerii noștri