Analiză Politico. Miza politică din spatele dramei migranților de la frontiera Poloniei cu Belarusul: Niciodată să nu irosești o criză
Fără îndoială, Polonia se confruntă cu o urgență legitimă. Mii de migranți care vor să treacă peste granița cu Belarusul în UE și-au așezat tabăra în pădurile de mesteacăn care marchează frontiera dintre cele două țări. Nouă persoane au murit până acum încercând să intre în țară, iar polițiștii de frontieră polonezi spun că au existat peste 30.000 de încercări ilegale de a trece granița din august, arată o analiză Politico.
Polonia și-a întărit forțele de securitate de-a lungul graniței, iar într-o înregistrare video recentă, zeci de ofițeri polonezi pot fi văzuți formând o barieră pentru a împiedica migranții care au dărâmat un gard de sârmă ghimpată să intre în grabă în țară. Este rezultatul politicilor liderului belarus Aleksandr Lukașenko, care încearcă să folosească miile de oameni disperați, dornici să intre în UE, ca o modalitate de a pedepsi blocul comunitar pentru sancțiunile impuse asupra sa și apropiaților săi, după represiunea brutală împotriva protestelor prodemocrație care au urmat după alegerile prezidențiale de anul trecut.
Dar asta nu înseamnă că criza nu vine într-un moment oportun pentru partidul naționalist de guvernământ Lege și Justiție (PiS) din Polonia. PiS a scăzut în sondajele de opinie, după ce înăsprirea legislației privind avortul a dus la moartea unei tinere. Mii de oameni au protestat în orașe din întreaga țară față de partidul de guvernământ și față de politicile care decurg din alianța sa strânsă cu Biserica Romano-Catolică.
Un nou sondaj arată că PiS are un sprijin de 32,5% - este încă cel mai popular partid din țară, dar în urma ponderii combinate a celor două partide de opoziție de centru.
Dar urgența la frontieră servește la distragerea atenției de la problema avortului, întărind în același timp atractivitatea partidului față de alegătorii săi de bază, care se tem de orice creștere a imigrației. De asemenea, îi oferă guvernului o bătălie la îndemână cu care să lovească opoziția.
Eforturile Varșoviei de a-și apăra frontiera au primit, de asemenea, sprijin puternic din partea țărilor și instituțiilor care în mod normal sunt în conflict cu guvernul polonez din cauza percepțiilor că țara dă înapoi de la democrație și statul de drept - de la Olanda la Germania și Comisia Europeană. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a discutat luni cu prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki pentru a-și exprima solidaritatea.
Mass-media controlată de stat din Polonia – care a devenit în esență un purtător de cuvânt al PiS – a preluat conducerea în atacarea opoziției. Televiziunea de stat TVP Info a difuzat duminică seara un material intitulat: „Opoziția îi sprijină pe migranți și pe Lukașenko”.
Pe de altă parte, problema partidelor de opoziție este că nu au găsit o modalitate de a aborda situația de la graniță. Abordarea dură a guvernului în ceea ce privește securizarea frontierei este populară, dar mulți alegători din opoziție au rețineri cu privire la aspectele umanitare. Unii politicieni de stânga au cerut admiterea migranților în Polonia și acordarea statutului de azilanți, în timp ce alții s-au arătat mai precauți, dar totuși s-au ferit să susțină politica dură de frontieră a PiS.
Mai mulți parlamentari din opoziție, mișcați de situația umanitară a persoanelor blocate în zona de frontieră, fără adăpost, hrană și căldură, au cerut o politică mai generoasă. Unii au mers chiar în zonă pentru a încerca să-i ajute pe migranți.
Donald Tusk, liderul partidului de opoziție Platforma Civică, a fost mai atent în abordara sa. El a criticat guvernul pentru modul în care și-a condus politicile de frontieră, dar a insistat că încercarea de a opri intrarea a mii de migranți fără acte este corectă.
„Granițele Poloniei trebuie să fie sigilate și bine protejate”, a spus el în august, când a început criza. Dar, în aceeași lună, Tusk a mai spus: „Aceștia sunt oameni săraci care își caută locul pe Pământ”. Declarația este acum promovată în mass-media de stat.
Luni, Tusk i s-a adresat direct lui Morawiecki, avertizându-l că „migranții nu sunt aur politic”.
Ministrul adjunct de Interne, Paweł Szefernaker, i-a răspuns lui Tusk cu un singur cuvânt: „Nemernic”.
„Trebuie să mulțumim opoziției pentru asaltarea în masă a granițelor de către imigranți, după ce au cerut primirea migranților și au scuipat pe polițiștii de frontieră, precum și pe Armata poloneză”, a scris Adam Andruszkiewicz, deputat PiS, pe Twitter.
Aceasta lasă opoziția într-o poziție foarte dificilă. Fie trebuie să renunțe la criticile față de partidul de guvernământ și să susțină laudele guvernului față de armată și eforturile sale de a proteja granița, fie riscă să fie acuzată de trădare și să piardă susținerea alegătorilor îngrijorați de fluxurile necontrolate de migranți.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News