Amploarea hărţuirii sexuale la Parlamentul britanic, dezvăluită într-un raport
Aproape una din cinci persoane care lucrează la Parlamentul britanic a fost victima sau martora hărţuirii sexuale sau a unui comportament nepotrivit în cursul ultimelor 12 luni, potrivit unei anchete publicate joi, relatează AFP, citată de News.ro.
De asemenea, 39% dintre persoanele intervievate raportează o experienţă de hărţuire nesexuală sau de intimidare în cele 12 luni dinaintea anchetei. Dintre ele, 45% sunt femei şi 35% sunt bărbaţi.
Această anchetă, în care au răspuns 1.377 de persoane ce lucrează la Parlament, a fost realizată în cadrul unui grup de lucru transpartizan înfiinţat în urma dezvăluirii unei „culturi” a hărţuirii sexuale care domneşte în clasa politică britanică. Scandalul i-a costat pe mai mulţi miniştri posturile.
Ministrul Apărării Michael Fallon a demisionat în noiembrie, după ce a fost acuzat că a pus o mână pe genunchiul unei jurnaliste în timpul unui dineu în 2002. El a recunoscut că „nu a fost la înălţime” prin comportamntul său în trecut.
Vicepremierul Damian Green, un apropiat al premierului Theresa May, a fost dat afară în decembrie. El a recunoscut că a minţit pe tema unor imagini pornografice descoperite pe computerul său în Parlamentul de la Westminster.
În fine, secretarul de stat însărcinat cu Comerţul Internaţional Mark Garnier, care a făcut obiectul unei anchete după ce i-a cerut secretarei sale să cumpere „sex toys”, a părăsit Guvernul în cadrul unei remanieri operate în ianuarie.
„Rezultatele principale ale sondajului grupului de lucru relevă că intimidarea şi hărţuirea, sexuală sau nu, au fost prezente în viaţa a numeroase persoane care lucrează la Parlament sau cu Parlamentul”, scriu autorii raportului.
„Eu sunt încântată că se recunoaşte în sfârşit amploarea problemei”, a reacţiinat pe Twitter Kate Maltby, o fostă activistă a Partidului Conservator, care l-a acuzat pe Damian Green că şi-a pus mâna pe genunchiul ei la o întâlnire într-un pub, în 2015, şi că i-a trimis SMS-uri „sugestive”.
Grupul de lucru recomandă un nou cod de conduită Parlamentului, cu o nouă procedură de depunere a unei plângeri - independente şi separate de partidele politice - şi proceduri distincte în vederea abordării hărţuirii sexuale, intimidării şi hărţuirii nesexuale.
De asemenea, comisarilor parlamentari competenţi în aceste probleme „le va fi lărgit şi reformat rolul, cu un larg evantai de posibile sancţiuni”.
Sursa: News.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News