Ambasador: Sunt 1.300-1.400 de români cu COVID în Germania. Se poate spune că rata factorului de multiplicare li se datorează
Numărul românilor din Germania infectați cu COVID-19 poate fi evaluat la 1.300-1.400, dacă se confirmă că în jur de 650 de angajați ai abatorului Rheda-Wiedenbrück, din Germania, au fost testați pozitiv, a spus la Digi24 ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu.
Investigație sub acoperire pe plantațiile din Germania
Panică în Munchen. Un bărbat înarmat a fost împușcat de polițiști
Avionul care trebuia să aducă echipa națională în țară s-a stricat
Protest uriaș față de extrema dreaptă din Germania
Ciolacu i-a dus premierului bavarez o ladă cu mici și l-a invitat în România
Atac cu cuțitul în orașul german Mannheim
Explozie puternică într-un bloc din Germania
Dezastru în Europa, unde sunt coduri portocalii de furtuni
Caz șocant în Gorj. Un copil ar fi fost vândut în Germania pentru 8.000 de lei
Peste 1380 de cazuri au fost confirmate la acest abator și se estimează că jumătate dintre ei sunt români, în condițiile în care abatoarele nu dau date despre naționalitatea angajaților.
„Dacă e adevărat, numărul românilor infectați în Germania ar putea fi evaluat la 1.300-1.400. Se poate spune că rata factorului de multiplicare, care a crescut de la sub 1 la 2,88 în Germania, li se datorează. E un fapt trist și dramatic în primul rând pentru cei bolnavi, dar și pentru autorități”, a spus ambasadorul.
„Se fac calcule relative. Dacă jumătate din angajații străini ai abatorului sunt români și dacă 1.300 au fost testați pozitiv, bănuim că jumătate dintre ei, 650, sunt români. Dar aceste cifre nu se dau decât la sfârșitul unui anumit proces. Din ceea ce știm din cazul altor abatoare, avem până acum 556 de români infectați”, a spus Emil Hurezeanu.
Au mai fost infectați români care lucrează la ferme din Germania sau care locuiesc în cartiere aglomerate. Ambasadorul spune că românii infectați cu COVID-19 nu au cerut asistență de la misiunea diplomatică și că ambasada este în contact cu autoritățile federale și locale din Germania.
Emil Hurezeanu subliniază însă că nu românii au răspândit coronavirusul în Germania.
„Teza a fost dezmințită de prim-ministrul landului și de toate autoritățile locale. În definitiv, între Germania și România nu s-a putut circula multă vreme, restricțiile de circulație au fost ridicate în întregime abia la jumătatea lunii iunie”, a spus el.
„Virusul este stimulat în abatoare de cel puțin 3 factori: în primul rând, se lucrează la temperaturi foarte scăzute și oamenii stau foarte aproape unul de celălalt. Temperaturile scăzute favorizează transmiterea acestui virus, spun epidemiologii. Apoi, acești oameni au contract de antrepriză, nu au contracte directe cu patronul, care nu are nicio obligație față de angajat, ci totul se face prin intermediari. Angajatorul nu știe unde locuiesc acești oameni. Autoritățile și chiar patronatul spun că angajații sunt răspândiți în 1.300 de locuri, în localități diferite. Nici până la această oră adresele lor nu sunt cunoscute”, a explicat ambasadorul.
El a adăugat că din acest motiv, mulți dintre angajații abatorului au putut pleca în concediu, iar în weekend, alte 17 persoane au părăsit carantina.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News